Sidebar Ads

Zakir KAYA :Bu dünyada en çok konuşulan dil

BU DÜNYADA EN ÇOK KONUŞULAN DİL









Dünyada kaç tane dil olduğuna düşünüyorsunuz? 1000? 3000? 5371? Bu çok zor bir soru ve tam olarak bir cevabı yok. Dünya çapında yaklaşık 6900 çeşit dil var. Bu, yemeğini %0,0006 oran da dünya çapındaki dillerde isteyebileceğim anlamına gelir. Hemen hemen 7000  dilden, Avrupa da sadece  230 tanesi ve Asya da 2000’den fazlası konuşuluyor. 3,9 milyondan fazla nüfusu olan, okyanuzdaki Papua Yeni Gine gibi küçük bir ülkede,  bu dil sayısının  830 çeşit olması şaşırtıcı.
Ama biz şimdi 6900 tane dilin nerelerde konuşulduğunu değerlendirmek istemiyoruz (değerlendirecek değiliz) Bunun yerine en çok hangi dilin konuşulduğuna konsantre olmak istiyoruz. Birçoğunuz bunun USA’da, Büyük Britanya’da, Kanada’da, Güney Afrika’da ve Avustralya’da anadil olarak kabul edilen İngilizce olduğunu düşünüyorsunuz. Sende İngilizce’nin en çok konuşulan dil olduğunu düşünüyorsan, yanılıyorsun.

5. ARAPÇA, 295 MİLYONDAN FAZLA KİŞİNİN ANADİLİ

Dünyada en çok konuşulan dillerin 5. sırasında arapça yer alır. Bu dilin birçok lehçeleri vardır. Bunların hepsi, herzaman birbirini anlayamaz. Klasik Arapça islamiyetin kutsal dili olarak kabul edilir ve Kur‘an da dua edilirken sadece Arapça okunur. 

4. HİNTÇE, 310 MILYONDAN FAZLA KİŞİNİN ANADİLİ

Hintçe de en çok konuşulan dillerden sayılır ve başta Hindistan ve Nepalde olmak üzere konuşulur. 100 milyondan fazla insan ise Hintçeyle akraba olan dilleri konuşuyor.

3. INGILIZCE, 360 MILYONDAN FAZLA KİŞİNİN ANADİLİ

Bu dil 3. sırada olsa da, yine de dünya da her zaman en etkiliyici dil olarak konuşulmaktadır (bardağı yarı dolu olarak görebilirsiniz) ve birçok insan İngilizceyi ikinci, üçüncü hatta dördüncü dil olarak konuşmaktadır. 

2. ISPANYOLCA, 523 MILYONDAN FAZLA KİŞİNİN ANADİLİ

Ve gümüş madalya ispanyolcayı ve bu dilin konuşulduğu 30 ülkeye gidiyor. Ispanyanın altında Meksika, Arjantin, Kolombiya ve Peru, Olé!

1. EN ÇOK KONUŞULAN DIL: MANDARIN, 1 MILYAR DAN FAZLA KİŞİNİN ANADİLİ

Bir kazanananımız var! Dünya da en çok kullanılan dil gayet açık bir şekilde çincedir.! Mandarin, Çince ailesinin bir parçasıdır ve başta Çin’de olmak üzere Tayvan ve Singapur’da konuşulmaktadır. Yani birçok insan tarafından konuşulmaktadır.
Bu yüksek rakamları akılda tutmak zor olabilir. Facebook’taki 400 arkadaşım ve ofline arkadaşlarımı saydığımda, Mandarin dilini konuşan neredeyse 1 milyar kişinin nasıl göründüğünü ve kulağa nasıl geldiğini hayal bile edemiyorum.
100 kişilik bir partiye gittiğinde, bunların 17 tanesi ikram edilen meyve pançını ve atıştırmalıklarını çince tartışabilir. Ayrıca lavaboda sıra beklerken 6 tanesi İspanyolca olarak DJ’nin şarkı listesi hakkında ve 5 tanesi İngilizce sohbet edebilir. 4 kişi moves şarkısındaki dansları için karşılıklı olarak birbirine Hintçe kompliman yapabilir ve partideki 3 kişi çektikleri selfileri arapça yayınlayabilir. 3’den bahsetmişken; sadece rusça konuşan Ruslarla, anadili Japonca olan iki  kişiyi birbirini Limbo yarışına davet ederken, 3 kişi Portekizce olarak yani Bengalce, neden „dünyada en çok konuşulan dil“ 5’li Top listesine giremediklerini tartışırlar. Geri kalan 55 kişi ise anadillerinde konuşacak kimseyi bulamadıkları için, muhtemelen bütün bu süre içerisinde hep telefonlarına bakarak peynir küplerini yerler.





Yorum Gönder

0 Yorumlar