Sidebar Ads

Rojava’da ortak anlaşma

Rojava’da ortak anlaşma

Rojava’da ortak anlaşma

ENKS ve TEV-DEM’in  9 gündür Duhok’ta yaptıkları görüşmeleri tamamladı. Görüşmenin ardından Rojava’daki Kürt siyasi hareketleri “Duhok Antlaşması”nı imzalayarak ortak yönetim, ortak askeri güç ve siyasi mutabakat konularında anlaştı.
Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS), Demokratik Birlik Partisi (PYD), Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-Dem) ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi (EGRK) yöneticilerinin, Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kentinde yaptığı görüşmeler, 9 günün ardından tamamlandı.
Görüşmelerin ardından siyasi gruplar, “Duhok Anlaşması” imzalanırken tarafların Rojava bölgesinde ortak yönetim, ortak askeri güç ve siyasi mutabakat konularında anlaştığı açıklandı.
Siyasi karar mekanizması oluşturulacak
Anlaşma metni, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de hazır bulunduğu bir toplantıda imzalandı.
Anlaşmaya göre Suriyeli Kürtler arasında ortak yönetim, ortak askeri güç ve siyasi birlik kurulacak ve gruplar arasında siyasi karar mekanizması oluşturulacak.
Kurulda 12’si TEV-DEM, 12’si ise ENKS’den olmak üzere toplam 24 üye seçilirken, 6 üyenin ise bu 24 kişi tarafından belirlenecek.
Taraflar arasındaki ortak askeri güç konusunun ise önümüzdeki dönemde Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile yapılacak görüşmelerin ardından şekilleneceği belirtildi.
Anlaşma sonrası açıklama yapan Mesud Barzani; “Duhok Anlaşması, Kürtlerin birliğini istemeyen ve Kürtler arasında kargaşa çıkarmak isteyen düşmanlara bir cevaptır” dedi.
TEV-DEM yöneticilerinden Aldar Xelîl, ENKS ile Rojava Kantonları, Rojava’nın ortak savunması ve demokratik özerkliğin daha zenginleştirilmesi gibi konularda anlaşmaya varıldığını söyledi.
PYD Eş Başkanı Salih Müslim ve Rojava’da örgütlü siyasi partilerin temsilcileri, 14 Ekim’de Erbil’de, Mesud Barzani ile toplantı yapmak için bir araya gelmişti.
Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılan Rojava toplantılarını değerlendiren Salih Müslim toplantılardan sonuç çıkması konusunda umutlu olduklarını belirterek “Umudumuz demokratik özerkliğe ve Rojava halkına desteğin artmasıdır” demişti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar