Sidebar Ads

Hükümetten “Öcalan için sekreterya” açıklamaları

Hükümetten “Öcalan için sekreterya” açıklamaları


Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş çözüm süreci, IŞİD’in Kobani saldırıları ve sekretarya konularına ilişkin açıklamalarda bulundu. Arınç: “İmralı’ya farklı insanların gitmesi makul bir talep” dedi.
A Haber’de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani saldırıları, tampon bölge ve çözüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Arınç açıklamalarında şunlara yer verdi:
Çözüm süreci
”Hem dikkatli hem de kararlılıkla bu işi götürmeliyiz ve götürüyoruz. Hükümete en çok yöneltilen eleştiriler budur, bunları göğüslüyoruz. Yasal altyapısını da gerçekleştirdik.
“Şimdi biz, bunları yaparken maalesef çözüm sürecini istemeyenler, ‘Kobani, çözüm süreci ile eşdeğerdir. Kobani düşerse siz de bunu unutun’ diye tarih vermeye başladılar.
“Bütün bunları bir araya getirdiğimizde Kobani’nin bir bahane olarak öne sürüldüğünü, çözüm sürecinin bitmesini amaçlayanların Türkiye’de bir ayaklanma peşinde olduklarını, yaygın şiddet eylemlerini kısmen Twitter’dan ya da Facebook’tan kısmen de adeta siyasetçilerin de sokağa çıkın mesajları ile başardıklarını görüyoruz.
“Yeni hükümetimiz kurulduktan sonra hem kendilerine hem Öcalan’a hem de bu işi bilmesi gerekenlere ulaştırılan mesajın bu son yaşadığımız olaylarla yerine getirilmediğini görüyoruz. Şimdi bu olayları bir kenara koyarak, onların hesabı ayrıca görülecek. Siyasetçiler de bunun hesabını verecekler ama çözüm sürecinde vardığımız noktada onlar görevlerini yaparlarsa biz de onun karşılığında ne vaad ettiysek onu yapacağız.
Sekreterya
“Bu yanında bulunan hükümlülerden ya da yeni getirilecek hükümlülerden de olabilir. Cezaevlerinde görevli olan kişilerden birisi de olabilir ama kesinlikle dışarıdan gelmeyecek ve bu o cezaevi şartları içerisinde kanun, yönetmelik ne diyorsa o kapsamda olacak.
“İmralı Cezaevine bundan sonra farklı insanların gitmesi, onların içerisine farklı mesleklerden insanların da bulunması konusu Akil İnsanlar toplantısında da gündeme geldi. Bu makul bir talep ama konu henüz netleşmedi.
Kobani
”Şu anda biz PKK’nın, PYD’nin veya YPG’nin bu sıfatlarla Kobani’ye geçişine, Kobani’deki savunmaya yardımda bulunmasına hiçbir zaman destek olmayacağız.
“Eğer Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim kendi silahlı güçlerinden Kobani’ye geçişler için bizden izin ve imkan isterlerse bunu karşılamamız mümkündür. Bu çünkü Irak anayasasının kendi hükümleri gereğince de Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin silahlı güçleri, aynı zamanda merkezi hükümetin de silahlı güçleri anlamına gelmektedir.
“Onların askeri sayılan silahlı güçleri, Türkiye üzerinden belli bir miktarda ve Türkiye’nin belirleyeceği şartlarda Kobani’ye geçişlerine imkan verilebilir.
Kurtulmuş: Sadece Türkiye’yi etkilemiyor, uluslararası sistemi de etkiliyor
6.İslam Ülkeleri Kanaat Önderleri Forumu”na katılan Başbakan Numan Kurtulmuş Kobani’de yaşananların sadece Türkiye’yi etkilemediğini uluslar arası sistemi de etkilediğini söyledi.
“Dünyanın anlaması gereken bir şey var. Şu anda Kobani’de yaşanan trajedi ya da uzunca bir süredir 300 bin insanın hayatına mal olan Suriye’deki bu ağır insanlık trajedisi ve bunun sonucu olarak ortaya çıkmış olan bu mesele tek başına ele alınacak bir mesele değildir.
“Kobani’yi tek başına ele alalım ve çözelim bu mümkün değil. IŞİD’i tek başına ele alalım ve çözelim, bu da mümkün değil.”
Akdoğan: Hükümetle anlaşılmış gibi sekretaryadan bahsediyorlar
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise NTV canlı yayınında çözüm sürecinde sekretarya ilişkin açıklamalarda bulundu.
“HDP’nin açıklamalarına bakıyoruz, bir sekretaryadan bahsediyorlar ve de sanki hükümetle anlaşılmış gibi bir tavır var.
“Öyle ki ‘iki üye daha eklenecek heyete hata onlardan biri Hatip Dicle olacak’ dedi Sırrı Süreyya Önder, ‘önümüzdeki hafta daha 3-4 daha gideceğiz’ dedi.
“Şöyle bir tablo çıkıyor ortaya; sanki 15 Ekim gününde bir anlaşmaya varıldı, Öcalan’a özel bir statü verildi, bir sekretarya oluşturuluyor ve de süreç bir şekilde ilerliyor” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar