Sidebar Ads

Tüketiciye icra yağacak

Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şube Başkanı Hayrettin Sabırlı  Tüketicinin Korunması Kanunu'nda kritik bir değişikliğe gidildi dedi . Başta elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturaları olmak üzere küçük tutarlı borçlar için kolay yoldan icra davası açılabilecek. 
Yeni düzenlemeye göre şirketlerin ilamsız icra yoluyla icraya verdiği tüketiciler artık tüketici hakem heyetlerine de başvuramayacak.

TORBA YASAYA EK MADDE
 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68'inci maddesinde, tüketicilerin aleyhine düzenleme yapıldı. 
Bu değişiklikle “Tarafların İcra ve İflas Kanunundaki hakları saklı kalmak kaydıyla” ibaresi de eklendi ve milyonlarca tüketiciyi icralara açık hale getirecek kritik bir adım atıldı.

İCRA YAĞACAK
Ancak bu düzenleme tüketicinin aleyhine işleyecek. Tüketici örgütleri ve tüketici avukatlarının Sözcü’ye verdiği bilgilere göre, yapılan bu değişiklikle başta elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturaları olmak üzere küçük tutarlı tahsil edilememiş borçlar için artık tüketiciler direkt şirketler tarafından icraya verilebilecek. 

HAKEM HEYETİ DEVREDEN ÇIKIYOR
Bugüne kadar şirketlerin bu tür icra talepleri icra mahkemeleri tarafından, “Küçük tutarlar tüketici hakem heyetlerinin konusu. Bize gelmeden önce tüketici hakem heyetlerine gidin” denilerek geri çevrilebiliyordu. Böylece örneğin 3 bin 610 liranın altında kalan tüketici borçları icra yoluyla tahsil edilmeden önce tüketici ile alacaklı tüketici hakem heyetinde karşı karşıya geliyor, sorun burada çözülebiliyordu.

DOĞRUDAN İCRA
 Hayrettin Sabırlı şimdi yasa değiştirildiği için küçük büyük her türlü tahsil edilememiş kesinleşmiş alacak için direkt icra müdürlüklerine başvurulabilecek. Küçük borçlar tüketici hakem heyetlerinde görüşülemeyeceği için vatandaş icra sürecinden bile haberdar olmadan icralarla karşılaşacak, dolayısıyla tüketicilere küçük borçlar için bile icra yağacak.
 milyonlarca tüketicinin tüketici hakem heyetinde çözebileceği küçük sorunlar için artık icra süreçleri ve çok daha yüksek ödemelerle karşı karşıya kalacak dedi..

Yorum Gönder

0 Yorumlar