Sidebar Ads

Başbakan Davutoğlu Bahçeli işte o zaman sınırları aştı, sınırını aştı, haddini aştı" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Sayın Bahçeli, ne zaman döndü ve bizi ihanetle suçladı işte o zaman sınırları aştı, sınırını aştı, haddini aştı" dedi.
KARS
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Salonu'nda düzenlenen Kars 5. Olağan İl Kongresi'ndeki konuşmasına, "Selam olsun Allahu Ekber dağlarına ve aziz şehitlerimize" sözleriyle başladı.
Kürsüden Kars'ın ilçelerinin yanı sıra "Can Azerbaycan"a da selamlarını ileten Başbakan Davutoğlu, Kars'ın, dışişleri bakanı olarak ziyaret ettiği son şehir olduğunu, Başbakan olarak ise ziyaret ettiği ilk iller arasında yer aldığını vurguladı.
Salondakilerin "Dik dur eğilme, AK gençlik seninle" sloganları üzerine Başbakan Davutoğlu, "Allah'ın izniyle hiçbir güç karşısında eğilmeyeceğiz" karşılığını verdi.
Rus Savaşı'ndaki kahramanlıklarından dolayı şeref madalyası verilen ilk şehrin Kars olduğunu belirten Davutoğlu, Kars'ı bir kavşak şehir yapmayı planladıklarını, Avrasya'dan, Asya'dan Avrupa'ya giden her yolun bu ilden geçmesini hedeflediklerini söyledi.
"Bunun için Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nu inşallah 2015'te hizmete açacağız" diyen Davutoğlu, açılışta tekrar Karslılarla bir araya geleceğini belirtti.
Bu kapsamda yapılacak diğer yatırımlara ilişkin de bilgi veren Başbakan Davutoğlu, "Nahcivan, Iğdır, Kars bağlantısını da kurduğumuz zaman Can Azerbaycan'ın iki yakasını bir araya Kars üzerinden getireceğiz" dedi. 
Davutoğlu, yeni terminal binasıyla havalimanının kapasitesinin 1 milyondan 3,5 milyona çıkacağını da vurgulayarak, "Bizim gerçekleştirdiğimiz hedeflere başkalarının ufukları, rüyaları bile yetmez" diye konuştu.
"Kobani tarihin emaneti"
Davutoğlu, milletin 30 Mart'ta onlara dersini verdiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"10 Ağustos'ta da çatı matı anlamam, 13-14 parti anlamam, milletin partisine, milletin adamına oy veririm' dedi ve Başbakanımızı, Cumhurbaşkanı yaptı. Durmadılar. Baktılar ki Türkiye'de kriz çıkmıyor, baktılar ki AK Parti'nin vefalı, onurlu kadroları Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık makamlarını bir erdem ve ahlak dersiyle birbirine devrediyor, o zaman Kobani bahanesiyle bu kez başkaları sahneye çıktı. Yaktılar, yıktılar, bahanelerle, iftiralarla halkı tahrik etmeye kalkıştılar. Bugün dahi bu bahaneleri, bu iftiraları kullanmaya kalkışıyorlar.
Bugün Kobani de çatışmalar sürerken bir kez daha söylüyorum, Kobani de Halep de Lazkiye de Bayırbucak da bize tarihin emanetidir. Oradaki Kürt, Türkmen, Arap, Sünni, Nusayri, Hristiyan bütün kardeşlerimize sahip çıktık, sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bugün de Kobani'deki kardeşlerimizin yanındayız. Daha çarşamba günü oradan gelen Kürt kardeşlerimle kucaklaştım, dertleştim, onları ailemizin bir parçası olarak ilan ettim. Ama onlar, bu olayları bahane edip bütün ülkede bir vandalizm, eşkıyalık yapmaya kalktılar, HDP ve zihniyeti." 
"Kürt, Türk kardeştir, ayrım yapan kalleştir" diyen Davutoğlu, AK Parti kadrolarının er meydanına doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle, İç Anadolusuyla her yerde çıktığını belirtti.
Davutoğlu, bazılarının ise sadece kendi mahallelerinde, kendi bulundukları şehirlerde konuştuklarını, o mahallelerden dışarıya çıkmaya çekindiklerini ifade etti. 
"Biz Baba Mansur ile Harakani Hazretleri arasındaki bağı biliriz"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye bir çağrıda bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Hadi Tunceli'ye buyurun dedim. Tavsiyemizi dinledi gitti, iyi etti. Tunceli'ye gitti de Tuncelili ile buluştu mu, bir tek Tuncelilinin elini sıktı mı? 'Cemevine gideceğim' dedi, gidebildi mi? Peki biz ne yaptık. Biz de gittik Tunceli'ye. Tuncelilerle gönülden konuştuk. Çünkü biz Baba Mansur ile Harakani Hazretleri arasındaki bağı biliriz.
 Cemevine gittik. Hak Muhammed Ali nidalarıyla karşılandık, ehlibeyte selam durduk, oradaki kardeşlerimizle kucaklaştık ve dedik ki 'Alevi, Sünni kardeştir, ayrım yapan kalleştir."
Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Tunceli'de de coşkuyla, dava arkadaşlarıyla buluştuklarına, al bayrağı ve AK Parti bayrağını yan yana, omuz omuza dalgalandırdıklarına işaret eden Davutoğlu, "Bahçeli ne yaptı? Şimdi Bahçeli gitti ama Tunceli Valiliğinin bahçesine gitti. Orada açıklama yaptı. Biz de İçişleri Bakanımızla konuştuk 'Aman ha! Bana gösterilen ilgiden ve tedbirden daha fazlasını Bahçeli'nin ziyareti için yapın' dedim. Çünkü provokasyon olmaması lazımdı. Orada konuştu ve ayrıldı aramızdaki fark bu" diye konuştu.
''İşte yeni Türkiye'nin ayak sesleri geliyor''
Bahçeli'ye ''devlet onurunu öne çıkardığı için bir nefis muhasebesine davet ediyorum'' diye seslenen Davutoğlu, şunları ifade etti:
''1999 ile 2002 yılları arasında hükümette kim vardı, Başbakan Yardımcısı Bahçeli ve şimdiki CHP geleneğinin, o zaman da onunla aynı çizgide olan DSP ve Bülent Ecevit. Peki o yıllarda Türk lirasının değeri neydi? Türk ekonomisi felç olmamış mıydı? Bir küçük IMF memuru bile büyük bir müfettiş gibi, Duyun-u Umumiye müfettişi gibi Ankara'da gelip Bahçeli'den ve hükümetten hesap sormuyor muydu? Devlet onurunu korumak, slogan atmakla olmaz, devlet onurunu korumak al bayrağın, Türk lirasının değerini korumakla olur. İşte biz, o kara döneme son verdik, yeni Türkiye, onurlu bir geleceğe yürüyen yeni bir Türkiye inşa ettik, inşa ediyoruz. Hiç tereddüttünüz olmasın, bu Türkiye geçmişteki acıları yaşamayan bir Türkiye olacak. Namerdin kapısında borç dilenmeyen bir Türkiye olacak. Tanklarını modernizasyon için yurtdışına göndermek zorunda kalmayan bir Türkiye olacak. İşte yeni Türkiye'nin ayak sesleri geliyor. Bazıları ondan korkuyorlar.''
Davutoğlu, Bahçeli'nin ''Devlet el öpmez'' ifadesine de değinerek, ''AK Parti neferlerine, AK Parti liderlerine, kadrolarına hepsine diyorum ki, hiçbiriniz millete el öptürmeyeceksiniz, hepimiz milletin elini öpeceğiz, hepimiz milletin huzuruna varacağız. Buradan bütün valilerimize, bütün devlet memurlarımıza sesleniyorum, devlet el öptürmez, devlet milletin huzurunda divana durduğu zaman devlettir. Çünkü biz, insanı yaşat ki devlet yaşasın diyoruz. İnsanımızı yaşatacağız, devletimizi de öylesine yücelteceğiz inşallah'' diye konuştu.
Sloganlar üzerine Davutoğlu, ''Her biriniz de benim için evlatlarım, öğrencilerim kadar değerlisiniz AK Gençlik'' dedi.
''İfadelerine dikkat etmesini rica edeceğim''
Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Bahçeli'ye bundan sonra ifadelerine dikkat etmesini rica edeceğim. Bir daha bu devlete, bu al bayrağa, bu devletin para birimine onur kazandırmış olan  AK Parti kadrolarına konuşurken dikkat edeceksin, dikkat. Bağrımıza basacağız milletimizin her ferdini. 'Yufka yüreklilerle, çetin yollar açılmaz' diyor. Katı yüreklilerle gönüllere girilmez ve fethedilmez Sayın Bahçeli. Bizim yüreğimizin ne denli güçlü olduğunu, dünyanın her yanındaki mazlumlar bilir.''
Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Allahuekber Dağları'nın çocukları, tevhid ne güzel yakışıyor dilinize. Allah bu tevhid aşkını sizlerden hiç eksik eylemesin. Bu coşkuyu görünce, bu aşkı görünce 2015 seçimlerini de görür gibi oluyorum. İnşallah Kars'ta 2015'te bir destan yazacak mıyız? Öyle bir destan ki milli irade bundan sonra mutlak anlamda bu topraklarda egemen olacak. Bu kumpasçıların kumpaslarını bozacağız. Milleti ve devleti yüceltmenin, birlikte millet, devlet birliğini sağlamanın adresi AK Parti olacak. Bunların bir kısmı Doğu Anadolu'da var. İki tanesi hiç yok. Bir kısmı İç Anadolu'da var. Diğerleri yok. Bir kısmı Batı Anadolu'da var. Diğerleri yok. Ama Türkiye'nin her yerinde olan tek parti AK Parti. Türkiye'de vatandaşlarımızın her biriyle kucaklaşabilen, gönülleri birleştirebilen tek parti AK Parti. Türkiye'nin her bir diyarına seslenebilen tek parti, AK Parti. Milli iradeyi temsil eden tek parti... 2015 zaferini kazanacak olan tek parti... İşte bu. Şimdiden zaferiniz mübarek olsun. Biz, sefere çıktık mı zafer duası ile çıkarız. İnşallah seferimiz hayrola.'' 
"Vandalizme karşı açık tavır almadıkça bu milletten itibar göremezsiniz"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Milli İstihbarat Teşkilatına kafayı taktığını" belirterek, şöyle devam etti:
"Güya Milli İstihbarat Teşkilatı, CHP'nin içinde bir takım faaliyetler yapıyormuş. Buna ihtiyaç var mı Karslılar? CHP'nin kendi içindeki problemleri kendine yetmez mi? Bir CHP Milletvekili Rıza Türmen de öyle dedi. 'Milli İstihbarat Teşkilatına gerek yok. Bizim içimiz zaten karışık' dedi. Şimdi Kılıçdaroğlu, bu sefer yeni bir keşifte bulunmuş gibi şunu söylüyor, diyor ki 'Nasıl büyükşehirleri yönetebilmişsek devleti de yöneteceğiz.' (Aman hatırlatma) dedim, bugün Erzurum'da, 'Aman hatırlatma Kılıçdaroğlu, Büyükşehirleri nasıl yönettiğinizi en iyi İstanbullular biliyor.' 90 yılında yurtdışına gitmiştim, 89 seçimlerinden hemen sonra, iki sene sonra geldiğimde rahmetli garip anamın küvetleri suyla doldurduğunu gördüm. 'Noluyor, anne?' dedim. 'Sormayın, CHP geldi, bereket gitti' dedi çünkü CHP'nin zihniyetinde halkla beraber olmak yok. Adından başka hiçbir yerinde halkla ilişkisi yok Cumhuriyet Halk Partisinin. Tek parti döneminde yaptıkları zulümleri, şimdi onlarla yüzleşemiyorlar. Ne yapıyorlar biliyor musunuz? İlginç bir şekilde MHP ile CHP, koalisyon yapıp, birlikte tek parti döneminin zulümlerini sahipleniyorlar. Bizler de diyoruz ki hiç ümitlenmesinler. Bir daha bu topraklarda böylesine tek bir siyasi partinin egemen olduğu diğer partilerin, diğer kadroların, diğer düşünce biçimlerinin tümüyle yasaklandığı, baskı altına alındığı, zulüm altına alındığı dönemler gelmeyecek. Yeni Türkiye'de herkes kendi siyasi görüşünü, kendi siyasi partisi ile olan faaliyetlerini yapacak ama hukuk içinde yapacak."
Davutoğlu, HDP'ye de şöyle seslendi:
"Hukuksuzluğa karşı, şiddete karşı, vandalizme karşı açık tavır almadıkça bu milletten itibar göremezsiniz. Biz, çözüm sürecini ebedi kardeşlik için başlattık, kararlılıkla sürdüreceğiz ama hiçkimsenin çözüm sürecini bahane ederek Türkiye'nin huzurunu, şehirlerimizin huzurunu ve milletimizin kardeşliğini yok etmesine asla izin vermeyeceğiz."
Karslılar'dan 2015 seçimlerine kadar gece gündüz milli iradenin egemenliği için çalışmalarını isteyen Davutoğlu, "İnşallah bir destan yazmaya ve AK Parti'yi 2015 Haziran'ında Türk demokrasi tarihinde görülmemiş bir rekorla tekrar iktidara getirmeye hazır mıyız?" diye sordu.  
Harakani Havalimanı
Davutoğlu, Kars Havalimanı yeni terminal binası açılışındaki konuşmasında da, dışişleri bakanı olarak son ziyaretini yaptığı Kars'a, başbakan olarak ilk ziyaretlerinden birini yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Kentte gösterilen misafirperverlik için teşekkür eden Davutoğlu, güzel hizmetleri Karslılar'la buluşturduklarını söyledi. 
Bir şehrin mekanının aynı zamanda kaderini de şekillendirdiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, Kars'ın tarihi İpek Yolu üzerinde olduğunu ve birçok havzayı birleştiren özelliğinin bulunduğunu bildirdi. Kentin, Hazar Denizi ile Karadeniz'e uzaklığının hemen hemen aynı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Akdeniz'e doğru giden yolların Kars üzerinden geçtiğini belirtti. Kente ulaşım koridorları üzerindeki önemli özelliğini yeniden kazandırılmasının önemine değinen Davutoğlu, Kars'ı "serhat şehri" olarak nitelendirdi. "Türkiye'nin doğu kıyısındadır ama inşallah komşularımızla iyi ilişkilerle bütün bu havzalar açıldığında Kars aslında merkezi bir şehirdir. Bir açıdan bakıldığında Doğu Anadolu'nun bir ucudur ama Kafkasların da güney ucudur" ifadelerini kullanan Davutoğlu, kentin Mezopotamya'nın da kuzey ucu olduğunu söyledi.
Başbakan Davutoğlu, "Gerek Kafkasya'da tam bir istikrar sağlanırsa, gerekse Orta Doğu'da bu sıkıntılar aşılırsa ki aşılacak, bunların hepsi bir gün, Kars bütün bu havzalar arasında hak ettiği yeri kazanacak" diye konuştu.
Bunun için geleceğe yönelik hazırlıkların yapılmasının gerektiğini ifade eden Davutoğlu, projelerin gerçekleşmesiyle Kars'ın merkezi bir konuma sahip olacağını kaydetti.
Yeni terminal binasının modern yapısıyla dikkati çektiğini söyleyen Davutoğlu, havalimanının yeni terminal binasıyla yolcu kapasitesinin 3,5 kat arttığını vurguladı. Davutoğlu, yeni havalimanının kentin turizmi açısından da önem taşıdığını da bildirdi.
"Biraz önce arkadaşlarımızla, değerli bakanlarımızla, milletvekillerimizle, valimizle sohbet ederken, 'Kars'ın bu havalimanına bir isim verelim' diye konuştuk. Harakani Hazretleri'nin isminin verilmesini uygun gördük" diyen Davutoğlu, Harakani Hazretleri'ni çok önemsediklerini söyledi.
Başbakan Davutoğlu, "Buraya geldiğinde o manevi gözüyle bu diyarın ileride iman, irfan diyarı olacağını görmüştü. Bizim ona borcumuz bu emaneti korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak" ifadesini kullandı.
Karslılar'a da onun emanetini korumak konusunda önemli görevlerin düştüğünü dile getiren Davutoğlu, konuşmasını "Harakani Havalimanı hayırlı olsun" ifadeleriyle tamamlandı. 
Konuşmaların ardından Başbakan Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan ve diğer katılımcılar kurdele keserek havalimanının yeni terminal binasının açılışını yaptı.
Başbakan Davutoğlu, kurdeleyi kesmeden önce, "Kazasız seyahatler, menzile ulaşan yolculuklar" temennisinde bulundu.
STK'larla akşam yemeği
Başbakan Davutoğlu, Kars'ta sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle de akşam yemeğinde bir araya geldi.
Harakani Hazretleri'nin, bu diyardaki kültürün manevi mimarı olduğunu belirten Davutoğlu, onun sesi ve sözünün her zaman kulaklarında olduğunu dile getirdi.
Davutoğlu, Harakani Hazretleri'nin "Türkistan'dan Şam'a kadar herhangi bir insanın bir yerine bir diken batsa, ben onun acısını hissederim" sözünü anımsatarak, şöyle konuştu:
"Çevre coğrafyalarda, hatta çevre coğrafyaların çok ötesindeki diyarlarda da her zaman herhangi bir şekilde mağdur olmuş tabii afetten ya da savaştan veya baskıdan mağdur olmuş, yardım isteyen kim varsa her zaman yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Kars'ın bu köklü geçmişi, bu tarihi mirası aynı zamanda zor dönemleri de bize hatırlatır. Fakat bu zor dönemlerde Kars her zaman direnç, sabır ve tevekkül diyarı da olmuştur."
"Gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz"
Türk-Rus savaşının yaşandığı 1855'te ilk defa devlet kararıyla bir şehre "şeref madalyası" verildiğini hatırlatan Davutoğlu, bu kentin de Kars olduğunu vurguladı. 
Davutoğlu, Kars'ın her zaman milli ve manevi kimliğini koruduğunu ve hiçbir zaman ruhunu, kimliğini teslim etmediğini anlattı.
Kars ile gurur duyduklarını ve Allahuekber Dağları'nda şehit düşen ecdadın ruhunu her zaman rahmetle andıklarını ifade eden Davutoğlu, onlara layık olabilmek için gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını anlattı. 
Davutoğlu, sadece fiili anlamda bağımsızlık değil, gerçek anlamda da bu topraklardaki vatandaşların başlarının her yerde dik olması, hiçbir zaman başka bir ülkenin ya da uluslararası kurumun kapısında borç talep etmemesi için çalıştıklarını söyledi.
"Bu makus tarihi değiştirmeye gayret ettik"
AK Parti hükümetlerinden önce bu ülkede çok zor şartların yaşandığına işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetkilileri çok küçük borç ödemeleri için dahi IMF kapısında bekler haldeydi. Vatandaşlarımız çok zor şartlarda, Başbakanlık önünde yazar kasasını kıracak şekilde büyük bir ıstırap ve işsizlik yaşıyordu. Faizler en üst seviyeye çıkmış, bir gecede zengin olanlarla bir gecede tümüyle fakir olanların ıstırabı karşıt iki toplumsal kesit oluşturmuştu. Son 12 yıldır gece ve gündüz çalışarak bu makus tarihi değiştirmeye gayret ettik. Halkımızdan aldığımız destekle elhamdülillah şu anda değil herhangi bir uluslararası kurumdan borç isteyen, aksine herkese borç veren, evini, aşını kendisine sığınan mültecilere açabilen, bir kalemde 3,5 milyar doları aşkın bir miktarı sadece ağırladığı misafirlerine verebilen bir ülke var. Yeni Türkiye derken biz demokrasisiyle güçlü, ekonomisiyle kendi kendine yeten ve başkalarına yardım edebilen, dış politikasıyla da bütün dünyada saygın bir Türkiye hülyası, rüyası, hedefi içerisindeyiz."
Davutoğlu, son 10 gün içerisinde G-20 Zirvesi'ne katıldığını, Filipinler'e, Erbil ve Bağdat'a gittiğini kaydederek, Patnos, Tunceli, Erzincan ziyaretlerini gerçekleştirdiğini bildirdi.
Çarşamba günü Şanlıurfada'da bulunduğunu, Suruç'ta Kobani'den gelenlerle kucaklaştığını belirten Davutoğlu, Erzurum ve Kars programlarının ardından Balıkesir ve Kırklareli'ne gideceğini aktardı.
"Dünya ekonomisinin nabzı Türkiye'den yönetilecek"
"Şu trafiğe dahi baktığınızda, aslında hedefimizin ne olduğu ortaya çıkar" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
"G-20 Zirvesi'nde, Türkiye'yi ekonomik olarak dünyanın en önemli 20 ülkesi arasında yeni dönemin başkanlığına hazırlamak için görüşmeler yaptık. Pazartesiden itibaren Türkiye, dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin zirve başkanlığını alıyor. Dünya ekonomisinin nabzı Türkiye'den yönetilecek. Karslılar bundan gurur duyuyordur mutlaka. Borç kapısında bekleyen bir Türkiye yerine, dünya ekonomisinin nasıl seyir alması gerektiğini söyleyen, yönlendiren bir Türkiye. En az gelişmiş ülkelere de koordinatörlük yapıyoruz. Onları bir araya getiren bir Türkiye. Filipinler'de, dünyanın bir köşesinde, bizden medet ve yardım bekleyen oradaki Müslüman kardeşlerimizle bize güvenen Filipin hükümeti arasındaki barış için katkıda bulunan en öncü ülke olduk ve oradaki çözüm çabasının komite başkanlığını da bir Türk diplomat arkadaşımız aldı."
"Üstünlük ancak takvayladır"
Davutoğlu, Bağdat'ta Sünni, Şii, Kürt, Arap ve Türkmen bütün liderlerle görüştüğüne dikkati çekerek, Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir çığır açtıklarını vurguladı.
Erbil'de de Arap, Kürt ve Türkmen kardeşleriyle kucaklaştığını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bütün bu coğrafyanın belki de küçük bir numunesi olarak değişik tarihi, etnik, mezhebi kimliklerden gelen bir harman yaşıyor Kars'ta. Etrafımızda huzur olduğunda Kars'ta da huzur olur. Kars'ta huzur olduğunda Türkiye'de huzur olur, etrafta huzur olur. Biz bir grubu diğerine karşı veya bir kimliğini diğerine karşı yarıştırmak veya onları kıyasla üstünlük iddia etmek gibi bir siyaseti kökten reddediyoruz. Bizim inancımıza göre üstünlük ancak takvayladır, ancak insanlara hayır ile hizmet etmededir. Bu kültürden geldiğimiz için Bağdat'ta ki çok zor şartlarda geçen Bağdat'ta herkesle kucaklaştık. Erbil'de herkesle kucaklaştık."
"Türkiye'yi suçlamaya çalışan çevreler çıktı"
"Etrafta bir ateş çemberi olmasına rağmen dünyadaki bütün bu ekonomik krizlere rağmen ülkemizde huzuru, sükunu, kalkınmayı sürdürmeye çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulunan Davutoğlu, şunları söyledi:
"Çünkü bizim nihai hedefimiz ülke içinde halkıyla bütünleşmiş bir siyaset, milletiyle bütünleşmiş bir devlet, milletine hizmet etmeyi onur adleden bir devlet, her milletin her kesimi, kimseye yukarıdan bakmayan, kibirle bakmayan, tepeden bakmayan bir siyaset anlayışı. Gelir adaletsizliğini giderek ülkemizin her yerinde vatandaşlarımızın refah içinde yaşamasını sağlayan bir siyaset anlayışı. Bunun önüne engel çıkarmak isteyenler var. Son Kobani olaylarında, nasıl bir yıkım içerisinde olduklarını bazı çevrelerin gördünüz. Bugün dahi Mürşitpınar'da, Kobani'de bazı olumsuz gelişmeler olunca hemen Türkiye'yi suçlamaya çalışan çevreler çıktı. Biz her zaman zikrettik. Suriye söz konusu olduğunda, Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimiz arasında hiçbir ayrım gözetmeyiz. Kobani'de de gerek Peşmergenin geçiş sürecinde gerekse insani yardım bağlamında her türlü yardımı yaptık. 200 bin Kobanili kardeşimizi ağırladık."
"IŞİD terör örgütüne karşı durmaya devam edeceğiz"
Davutoğlu, Suruç ziyaretini anımsatarak, "Oradaki kardeşlerimizin nasıl bir muhabbetle Türkiye'ye bağlı olduklarını görmekten memnun oldum. Binlerce çocuk, onbinlerce bebek Türkiye'de dünyaya geldi. Suruç'ta bana verilen son rakam göre, sadece kamplarda 36 bin Suriyeli bebek doğdu. Eğer onların anaları, babaları Türkiye'ye sığınamamış olsaydı, o bebekler dünyada olmayacaktı. Böyle bir devletin herhangi bir şekilde herhangi bir şiddet, herhangi bir terör örgütüne destek vermesi mümkün mü? Biz Suriye rejimine de karşıyız. Baskı yapan Suriye rejimine de her zaman karşı durduk. Suriye'deki kardeşlerimize baskı ve zulüm yapan ve İslam'ın adını lekeleyen IŞİD terör örgütüne de karşı durduk, karşı durmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
"İtibar etmeyin"
Başbakan Davutoğlu, vatandaşları uyararak; 6-7 Ekim olayları gibi vatandaşı tahrik etmek isteyenlere, söylentiler yayarak millete ve devlete iftira edenlere kesinlikle itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. 
Türkiye'nin çevresinde istediği yegane şeyin huzur, barış ve istikrar olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Hiçbir şiddet örgütüne ya da şiddeti benimsemiş rejime destek vermemiz onlara sessiz kalmamız dahi söz konusu olamaz" dedi.
Ağrı-Patnos'u ziyaretinde, 6-7 Ekim olaylarında yakılan, yıkılan belediye başkanlığını ziyaret ettiğini, kısa zamanda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da söz konusu olan bütün yıkımlardan oluşan tazminatları ödediklerini anlatan Davutoğlu, "Biz, vandallara, şiddet yanlılarına karşı vatandaşımızın merhamet kucağı olan, şefkat kucağı olan bir siyaset anlayışını benimsedik, benimsemeye devam ediyoruz. Kars'a bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu barış ve huzur ortamı içinde herkes birbirine saygılı şekilde Kars'ta böyle olaylara fırsat verilmedi, bu tür vandalizme fırsat verilmedi" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, Patnos'ta, Erzincan'da ve Tunceli'de her kimlikten vatandaş ile kucaklaştığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Nihai kertede bizim ortak bir inancımız, ortak bir medeniyet kimliğiniz, ortak bir tarihimiz var, onun yanında herkesin eşit olduğu ortak bir vatandaşlık anlayışımız var. Önümüzdeki dönemde de bu kuşatıcı siyaseti takip etmeye devam edeceğiz. Kim ne dersen desin, şu veya bu siyasi parti mensupları ve akımları Türkiye'nin bir köşesinde bir kimliğe yakın durabilir ama bizim siyaset anlayışımız Türkiye'nin bütünü kuşatmak, bütününün gönlünü kazanmak üzeredir. Bize oy versin, vermesin herkese en iyi şartlarda yaşayacakları, onur içinde, başı dik yaşayacakları bir ülke kurmaktır, 2023'te, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde. 
Yeni dönemde Kars'ın özel bir konumu olacak, yeni Türkiye'de Kars'a özel bir misyon biçiyoruz. Çünkü Kars, serhat Kars adı üzerinde, Türkiye için bir şekilde doğu-batı ekseninde baktığınızda doğu köşesinde kalıyor olabilir ama Güneş hep doğudan doğar, yükselir. Biz de Kars'ı yükselen bir güneş olarak görüyoruz ama inşallah bir gün Kafkaslar'da, Hazar'da ve Ortadoğu'da barışı gerçekleştirdiğimizde, bir gün bütün bu etnik ve mezhep çatışmalarını aştığımızda Kars nasıl bir merkezi konuma sahip olduğunu tekrar görecek. Tarihte de önümüzdeki gelecekte de Kars, merkezi konuma sahip oldu. Kars'ın Hazar Denize uzaklığı, Karadeniz'e uzaklığı, Körfez'e uzaklığı, Akdeniz'e uzaklığı birbirine yakın ölçektedir. Kars'a kuzeyden baktığınızda Kars ile birlikte Mezopotamya ve Anadolu'ya girilir. Güneyden baktığınızda Kars ile birlikte Kafkaslar'a girilir. Batıdan baktığınızda Kars ile birlikte Hazar'a, Orta Asya'ya geçilir. Doğudan baktığınızda Kars ile İç Anadolu platosundan batıya doğru açılır. Kars, ticari yollar, İpek Yolu üzerinde hep özel bir konuma sahip oldu. Şimdi de biz Kars'ı, sizlerin de desteğiyle, ama mutlaka Kars'ın sahiplendiği misyonla, Kars'ı bölgesel bir merkez haline getirmek istiyoruz."
Başbakan Davutoğlu, Bakü-Tiflis-Kars demiryolununu gelecek sene hizmete gireceğini, bu yolla Pekin'den, Kars, İstanbul üzerinden Londra'ya kadar ulaşım hattının kurulacağını belirterek, Iğdır-Nahçivan, Iğdır-Kars tren yolunun tamamlanmasıyla da Kars'ın tren yollarının merkezi konumuna yükseleceğini, Ankara-Sivas-Erzincan-Erzurum'dan Kars'a doğru gelecek hızlı trenle birlikte Kars'ın ulaşım potansiyelini en iyi şekilde değerlendireceklerini söyledi. 
"Lojistik merkez"
Tren yollarının tamamlanmasıyla birlikte Kars'a bir lojistik merkez kuracaklarını, böylelikle Kars'ın bütün çevre ekonomilerinin birleşebileceği, toplanabileceği büyük bir merkez olacağını dile getiren Davutoğlu, Harakani Havalimanı'nın yeni terminal binasıyla yıllık yolcu potansiyelini 1,5 milyondan, 3,5 milyona çıkardıklarını, bu yolla da Kars'ı hem ekonominin hem de turizmin önemli merkezi haline getireceklerini kaydetti.
Kars'ın hayvancılık konusunda özgün ve zengin imkana sahip olduğunun bildiklerini belirten Davutoğlu, "2002 yılında Kars'a toplam hayvancılık desteği 500 bin liracıktı. Geçen sene 2013 yılında 24 milyon destek verdik. 2002'de 500 bin, şimdi 24 milyon. 12 yılda Kars'a verdiğimiz hayvancılık desteğinin toplamı 205 milyon Türk lirası. Kars'ta 248 bin olan hayvan sayısı şimdi 540 bine çıktı. Bunu süratle artırmak durumundayız" diye konuştu.
Davutoğlu, Kars'a kurulan tesislerle hükümetleri döneminde toplam 51 bin dönüm alanın sulanmaya başlandığını, Kars barajı tamamlandığında Akyaka, Arpaçay, Digor ve Susuz'daki tarım arazilerini de sulamaya açacaklarını anlatarak, tarım, hayvancılık ve ticaret açısından Kars'a özel bir konum biçtiklerini, turizm imkanlarını, özellikle kayak sporlarına yönelik potansiyeli kullanmak için Sarıkamış Kış Sporları Turizm Merkezine 5 yıldızlı oteller, kafeler, kayak pistleri, parkurlar yaparak, yolları yenilediklerini söyledi. Davutoğlu, "İstiyoruz ki herkes gelsin Kars'ın temiz havasından nasiplensin, öyle dönsün" dedi. 
Kars'ın doğal güzelliklerine dikkati çeken Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Kars'ta Çıldır Gölü gibi doğal güzellikleri, Ani Harabeleri, ben 1987'de ilk geldiğimde ziyaret etmiştim, kadim kültürün bütün özellikleri, Selçuklu mimarisiyle Ani Harabelerini bütün dünyanın tanımasına açacak şekilde inşallah güzelleştireceğiz. Kadim kültürü, bütün Anadolu medeniyetlerini bünyesinde barındıran özellikleri var. Türkiye'de çok az şehir Kars kadar mimarı zenginliğe sahiptir. Selçuklu öncesi mimari, Selçuklu mimarisi, Osmanlı mimarisi, Rus dönemi mimari ve Cumhuriyet dönemine gelen mimarı bütün bu rengiyle Kars'ın o güzel tarihi Kars'ta yaşıyor. Bizim şimdi yapmamız gereken Kars'ın bütün bu mimari özelliklerini barındıracak şekilde Kars'ın tarihi kesiminde kimliğini muhafaza etmesi ama diğer taraftan da diğer yatırımlarla çağdaş şekilde bütün imkanlara kavuşması. Kars'ın mimari dokusunu gözünüz gibi koruyunuz aziz Karslılar.
Kars, en iyi şekilde muhafaza edildiğinde, sokaklarından gezenin bir tarihi serüvene çıkmış hissine kapıldığı çeşitliliğini muhafaza etmek durumunda. O çeşitlilik bize renk veriyor, güç veriyor. Çözüm Süreciyle bütün vatandaşlarımız arasında gerçekleştirmeye çalıştığımız uyum, karşılıklı saygı ortamı mimariye de yansımalı. O mimariyle bu insan dokusu birleştiğinde Türkiye'de örnek teşkil edecek. Etnik ve mezhep çatışması yaşayan, din çatışması yaşayan Kafkaslar'a da Ortadoğu'ya da örnek teşkil edecek numune bir şehir çıkartalım Kars'tan. Herkesin gördüğünde 'işte çok kültürlü, kadimi moderniteyle birleştiren güzel Kars burada. O güzel Kars'ın birbirine saygılı, huzur ve barşı içinde yaşayan güzel Karslılar'ı burada' dedirtelim."

Yorum Gönder

0 Yorumlar