Sidebar Ads

Batman, Siirt, Mardin ve Muş'ta sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Batman, Siirt, Mardin ve Muş'ta sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Diyarbakır'da gündüz sona eren yasak, akşam uygulanacak.
Batman, Siirt, Mardin'in 5 ilçesi ve Muş'un Varto ilçesinde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. 
IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde çıkan olayların ardından valiliklerce 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi gereğince "bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi" için alınan sokağa çıkma yasağı 3 ilde tamamen, bir ilde ise kısmen kaldırıldı.
Batman Valiliği, il genelindeki sokağa çıkma yasağı kararının 10.00 itibarıyla kaldırıldığını açıkladı.
Mardin Valiliği, Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Mazıdağı ve Dargeçit ilçelerinde konulan sokağa çıkma yasağının sabah itibarıyla sona erdiğini bildirdi.
Siirt Valiliği de dün alınan sokağa çıkma yasağının bugün 07.00'den sonra kaldırıldığını duyurdu.
Muş Valiliği resmi sitesinden yapılan duyuruda, 7 Ekim'de alınan sokağa çıkma yasağının saat 10.00 itibarıyla kaldırıldığı bildirildi.
Yasa dışı gösteriler devam ediyor
Kobani'ye saldıran IŞİD'e tepki bahanesiyle Van'da Cumhuriyet Caddesi Fakiye Teyran Parkı'nda toplanan kalabalık, basın açıklamasının ardından dağılırken güvenlik güçlerine taşlarla saldırdı.
Polislerin biber gazı ile karşılık vermesi üzerine başlayan gerginlik, partili ve emniyet yetkililerinin ara girmesiyle son buldu.
İl Müftülüğü'nden yapılan açıklamada ise, dün gece İpekyolu İlçesi Şerefiye Mahallesi Kültür Müdürlüğü arkasında bulunan Değerler Kur'an Kursu'nun eylemciler tarafından kullanılmaz hale getirildiği bildirildi.
Özalp ilçesinde de izinsiz gösteri düzenleyen gruplar, kepenklerin kapalı olduğu ilçe merkezinde siyasi parti ve kamu binalarına saldırdı. Ayrıca bazı mahallelerde göstericilerin yaktığı lastik, iş yeri ev evlerden dumanlar yükselirken, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi devam ediyor.
Ankara
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye (Ayn El Arab) saldırmasını protesto etmek için eylem yapan ve Cemal Gürsel Caddesi'ni trafiğe kapatan gruba polis müdahale etti.
Kampüse giren polis ekipleri binalara girerek öğretim görevlilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 15 kişiyi gözaltına aldı.
Yaklaşık 60 kişilik bir grup öğle saatlerinde kampüs girişinde yola çıkarak oturma eylemi yaptı ve yolu trafiğe kapattı.
Bir süre sonra gelen polis ekipleri, yolun açılması için uyarıda bulunduktan sonra gruba tazyikli suyla müdahale etti.
Kampüs içine kaçan grup, su sıkan TOMA'ya taş atarken o sırada kaldırımda yürüyen bir genç kız da yaralandı. Başına gelen taşla yere düşen genç kız, çevredekilerin yardımıyla uzaklaştırılıp Ankara Hastanesine kaldırıldı.
Polisin geri çekilmesinin ardından grup Cemal Gürsel Caddesi'ni söktükleri banklarla kapattı. Bankların kaldırılmasından bir süre sonra Çevik Kuvvet ekipleri, kampüse girdi.
Siyasal Bilgiler Fakültesi ve İletişim Fakültesinin de bulunduğu binalara giren polis ekipleri, öğretim görevlilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 15 kişiyi gözaltına aldı.
ODTÜ'de izinsiz gösteri 
Öte yandan, ODTÜ yerleşkesinde de izinsiz gösteri düzenlendi.
Yaklaşık 100 kadar eylemci ellerinde pankartlarla ODTÜ A1 kapısında toplandı. Polisin "dağılın" uyarılarına rağmen dağılmayan grup daha sonra polise molotofkokteyli, havai fişek, cam bilye ve taşla karşılık verdi. 
Polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Bir süre polise karşılık veren grup, müdahalenin ardından dağıldı.
Hakkari
Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto etmek için Bulvar Caddesi üzerindeki DBP il başkanlığı önünde toplanan bir grup, buradan kentin girişinde bulunan Depin bölgesine kadar yürüdü.
Sloganlar atarak 4 kilometrelik yürüyüş sonrası Tekser mevkine oturarak Hakkari-Van karayolunu yaklaşık 1 saat trafiğe kapatan grup, burada yapılan açıklamanın ardından tekrar yürüyüşe geçerek DBP binası önüne geldi. Kalabalık grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. 
Öte yandan Hakkari Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde yasa dışı toplumsal olayların faillerinin tespitine yönelik İl Emniyet Müdürlüğü birimlerinin 9 Ekim 2014 günü bölücü terör örgütü üye ve sempatizanlarına yönelik operasyon düzenlediğini bildirdi.
Açıklamada, operasyon sonucunda olaylara karışarak göstericileri yönlendirdikleri değerlendirilen 2 şüphelinin yakalanarak gözaltına alındığı, yakalanan şüphelilerle ilgili Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma yürüttüğü kaydedildi.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde beş gündür devam eden gösterilerde, dün gece yollara barikat kurup ateş yakan yüzleri kapalı gruplar, Yüksekova Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Kaymakamlık Kültür Merkezi binası ile Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu, Vali Erdoğan Gürbüz İlk ve Ortaokulu, Kız Meslek Lisesi ve pansiyonunu ateşe verdi.
Bina içindeki malzemelere de zarar veren gruplar, gece karanlığından faydalanarak izlerini kaybettirdi. Günün erken saatlerinde bazı noktalarda polis ekipleri güvenlik önlemlerini alırken, kepenklerin kapalı olduğu çarşı merkezinde ise yüzleri maskeli gruplar toplanmaya başladı.
Çukurca ilçesinde yine IŞİD saldırılarını bahane ederek gösteri düzenleyen eylemciler, mahalle girişlerine barikat kurup ateş yaktı. Ardından İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü binasına giren göstericiler, büyük tahribata neden oldu. Müdürlüğü yakma girişiminde bulunan gruba, polis tazyikli su ve biber gazı kullanarak müdahale etti. 
İlçe Kaymakamı Ünal Koç, göstericiler tarafından tahrip edilen Halk Eğitim Müdürlüğü binasında incelemelerde bulunarak, "Bir an önce Halk Eğitim Müdürlüğümüzün hizmete girmesi için devlet olarak elimizden geleni yapacağız" dedi.
Koç, daha sonra ilçede eylemcilerin saldırısına uğrayan okulları inceledi.
Bitlis
Bitlis'in Tatvan ilçesinde dün gece geç saatlere kadar süren izinsiz gösterilerde cadde ve sokakları barikatlarla kapatan göstericiler, birçok kamu binası, banka, okul ve iş yerlerine zarar verdi.
Göstercilerin Tatvan Belediyesi binasına saldırısı sırasında içeriye attığı molotofkokteyli, vezne bölümünde ufak çapta hasara neden oldu. Maddi zararların en çok yaşandığı banka şubeleri ve ATM'lerle kamu binaları, okullar ve iş yerlerinde de tadilat çalışmaları başlatıldı.
Göstercilerin hedef aldığı ilçenin farklı noktalarına kurulmuş MOBESE kameraları ve ana cadde ile ara sokaklardaki iş yerleri güvenlik kameraları da saldırılarda kullanılamaz hale geldi. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiği ilçede, tahrip edilen cadde, sokak ve kaldırımlar ise Tatvan Belediyesi'ne bağlı ekipler tarafından temizlenerek onarılıyor. 
Taşlıtepe mevkinde bulunan ve ilçenin internet ile telefon şebeke ağlarının dağıtıldığı istasyonunun da ateşe verilmesi nedeniyle büyük hasar gördüğü belirtilirken, olaylarla ilgili gözaltıların olduğu bildirildi.
Öte yandan olaylar nedeniyle tedirgin olan birçok ailenin çocuklarını okula göndermediği, Fatih ve Dumlupınar İlk ve Ortaokullarının ise eğitim ve öğretime 2 gün ara verdiği ifade edildi.
İzmir
HDP İzmir İl Örgütü üyeleri, İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak İl Başkanı Cavit Uğur'un da aralarında bulunduğu gözaltındaki şahısların serbest bırakılmasını talep etti.
Adliye önünde toplanan grup adına açıklama yapan HDP Parti Meclisi Üyesi Elmas Çınar, Türkiye'de Kobani'ye destek için yapılan eylemlere polisin şiddet göstererek müdahale ettiğini, kimliği belirsiz sivil kişilerin de olayları provoke etmeye çalıştığını savundu.
HDP İl Başkanı Cavit Uğur'un 7 Ekim Salı gecesi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde sivil polisler tarafından darp edildiğini iddia eden Çınar, hastanede tedavi olan Uğur'un daha sonra evine giderken Bornova Pazaryeri'nde gözaltına alındığını söyledi.
Çınar, şöyle konuştu:
"Meclis'te grubu bulunan bir siyasi partinin il başkanının bu şekilde gözaltına alınması amacını aşan, gözdağı vermeye yönelik, kişi hürriyetini ve güvenliğini ortadan kaldıran bir terör eylemdir. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz, sorumluların cezalandırılması için gerekli suç duyurusu avukatlarımız tarafından yapılmıştır. Bu olay akıllara yeniden 1990'lı yılların yargısız infaz olaylarını getirmiştir."
İl Başkanı Uğur'un gözaltına alınmasının bir komplo olduğunu da savunan Çınar, adliyeye sevk edilen 27 kişinin serbest bırakılmasını istediklerini kaydetti.
Eylemde söz alan DBP İl Başkanı Yusuf Kaya ise gösteriler sırasında yaralanarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Ekrem Kaçaroğlu’nun yaşamını yitirdiğine ilişkin sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapıldığını, bunun doğru olmadığını, Kaçaroğlu'nun hayati tehlikesinin devam ettiğini ifade etti.
Eylem sonrası Adliye önünde oturma eylemine geçen grubu, DİSK Genel Başkanı Kani Beko da ziyaret etti.
STK'lardan sağduyu çağrısı
Diyarbakır ve Batman'da sivil toplum kuruluşları, terör örgütü IŞİD'in Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) kentine yönelik saldırıları bahane edilerek gerçekleştirilen olaylarla ilgili sağduyu çağrısı yaptı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Sayar, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Sümer Park'ta yaptığı açıklamada, süreci yöneten aktörlerin, kutuplaşma ve çatışmaya yol açacak söylemlerden uzak durması ve yapıcı bir dil kullanmalarının barışa katkı sunacağını söyledi.
Çok sayıda insanın yaşamını yitirmesine neden olan olayların kaygı yarattığını ifade eden Sayar, hem halkın hem de esnafın ciddi zarar gördüğünü, yatırımcıların da bölgeye gelmesinin önünün tıkandığını kaydetti.
Batman'da 30 sivil toplum kuruluşu adına açıklama yapan Batman Eczacılar Odası Başkanı Emin Beyaz, Kobani konusunun hem tarihsel hem de akrabalık bağları nedeniyle bölgede ciddi bir hassasiyet oluşturduğunu belirtti.
"Ancak bu gösterilerin şiddete ve karşılıklı çatışmaya dönmesiyle maalesef hem Kobani'deki mücadele hem de meşru gösteriler gölgede kalmıştır" diyen Beyaz, "Kimden gelirse gelsin yaşam hakkında yönelik bu saldırıları açıkça kınıyoruz. Kamu ve özel mülkiyete yönelik saldırılar sonucunda ciddi maddi kayıplar söz konusu olmuştur" ifadesini kullandı.
Cenazeler toprağa verildi
Sokağa çıkma yasağının sona erdiği Diyarbakır'da polis ve jandarmanın yanı sıra 7. Kolordu Komutanlığına bağlı birliklerin kent merkezinde aldığı güvenlik önlemi devam ediyor.
Diyarbakır'daki olaylarda hayatını kaybeden Turan Yavaş, Ahmet Dakak, Hasan Gökköz ve Yasin Börü, Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Hasan Gökköz'ün babası Mehmet Gökköz, yaptığı açıklamada, oğlunun arkadaşıyla kurban eti dağıtırken feci şekilde öldürüldüğünü söyledi.
Oğlunun göstericiler tarafından sığındığı bir evin balkonundan aşağı atıldığını ifade eden Gökköz, "Benim oğlumun failleri HDP, DBP, PKK ve iş birlikçileridir. Çözüm süreci diyorlar da bu çözüm nereye gidecek. Benim oğlumun suçu sadece kurban eti dağıtmaktı" diye konuştu.
Hüda Par İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu'nun da katıldığı cenaze töreninde terör örgütü aleyhinde sloganlar atıldı.
Siirt ve Kurtalan ilçesindeki izinsiz gösterilerde yaşamını yitiren Mehdi Erdoğan, Yusuf Çelik ve Kamil Taş da yapılan otopsinin ardından defnedildi.
Erdoğan ve Çelik'in cenazeleri Kurtalan'daki Sümer Mezarlığı'nda, Taş'ın cenazesi de Siirt'teki Zeviye Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Cenaze törenlerine Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, DBP il ve ilçe yöneticileri de katıldı. 
Göstericiler iş yerlerine saldırdı
Siirt'te izinsiz gösteri yapan bir grup, Güres Caddesi'nde iş yerlerine saldırdı. Güvenlik güçleri iş yerlerinin camlarını kıran göstericilere müdahale etti. Olaylar esnasında 6 kişi gözaltına alındı. Kent genelindeki izinsiz gösterilerde yaklaşık 40 iş yerinin ateşe verildiği ve yağmalandığı bildirildi.
Zarar tespiti yapılıyor
Batman'da sokağa çıkma yasağı kararının kaldırılmasının ardından esnaf, iş yerlerinde kırılan camlarını ve kepenklerini onarmaya çalıştı. 
Yaşanan olaylara tepki gösteren esnaf Abdullah Kaya, Kobani'ye destek vermenin, halka zarar vermek olmadığını belirterek, "Biz de masum insanların ölmesini istemiyoruz ama masum insanlara da zarar vermenin bir mantığı yok" dedi.
Valilikten yapılan açıklamada, olaylarda 4 otomobilin yakıldığı, 40 iş yerinde maddi hasar oluştuğu belirtildi. Kent genelinde zarar tespit çalışmalarına başlandı.
Cizre ve Silopi'de olay
Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan kişi, terör örgütü IŞİD mensubu olduğu ileri sürülerek, bir grubun saldırısına uğradı. 
Saldırının ardından Silopi DBP İlçe Başkanlığına getirilen kişinin IŞİD mensubu olduğu söylentisi üzerine toplanan grubu güvenlik güçleri tazyikli su ve biber gazı kullanarak dağıttı.
Söz konusu kişi, ifade işlemleri için emniyet müdürlüğüne götürüldü. 
Cizre'de DBP ilçe başkanlığı önünde toplanan bir grup, hükümet konağına doğru yürümek istedi. Burada güvenlik önlemi alan polis, gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu.
Uyarıya rağmen dağılmayan gruptaki yüzü maskeli bazı kişiler polise, molotofkokteyli ve havai fişekle saldırdı. Polis, tazyikli su ve biber gazıyla gruba müdahale etti.
Şırnak'ta da IŞİD bahanesiyle izinsiz gösteri yapan gruba polis müdahale etti. 
Mardin'de olayların bilançosu
Mardin'de yaşanan olaylarda 6 kaymakamlık binası, 2 emniyet müdürlüğü, 24 okul, 2 dershane, 2 yurt ve 23'ü resmi olmak üzere 36 araç ile 20 ev ve iş yerinin hasar gördüğü bildirildi.
Bu arada Nusaybin ilçesinde IŞİD bahanesiyle eylem yapmak isteyen KESK üyesi bir grup, Suriye sınırına yürümek istedi. Güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.
Kamyon ateşe verildi
Bingöl'ün Genç ilçesinde jandarma karakolu inşaatına malzeme taşıdığı gerekçesiyle Üçgöl köyü yakınlarında kimliği belirsiz kişilerce durdurulan kamyon, sürücüsü indirildikten sonra ateşe verildi. 
Saldırganlar, sürücü A.R.Ö'yü (59) de silahla ayağından yaralayarak kaçtı.
Diyarbakır'da spor müsabakaları ertelendi
Diyarbakır'da yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüğü, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Şubesi, Türkiye Futbol Antrenörleri Şubesi ve Futbol İl Temsilciliğinin ortak kararıyla Diyarbakır merkez ve ilçelerde oynanması gereken futbol müsabakalarının ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.
Cenaze sonrası olay
Öte yandan, Dargeçit ilçesinde IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde yaşamını yitiren 2 kişinin cenaze töreninin ardından çıkan olaylarda 1 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.
Dargeçit'teki olaylarda hayatını kaybeden Bilal Gezer ve Sinan Toprak, ilçe mezarlığında toprağa verildi. Cenaze törenin ardından bir grup izinsiz gösteri düzenledi.
Çıkan olaylarda 7 kişi yaralandı. Midyat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Abdulhakim Mete, müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Valilikten açıklama
Mardin Valiliği'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, kentte 3 günden bu yana şiddet olaylarının sürdüğü belirtilerek, şöyle denildi:
"İlimiz Dargeçit ilçesinde bugün saat 16.00 sularında İlçe Jandarma Komutanlığına yapılan silahlı saldırı esnasında nizamiyede görevli nöbetçi erler tarafından açılan ateşe önce uyarı atışı yapılmış, akabinde çevredeki evlerden yapılan silahlı ateş üzerine verilen karşılık sonucunda 7 gösterici yaralanarak hastaneye kaldırılmıştır. Bunlardan birisi Midyat Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetmiştir. Konu ile ilgili adli soruşturma başlatılmıştır."
Ölü sayısı 26'ya yükseldi
IŞİD'e tepki bahanesiyle ülke genelinde yaşanan olaylarda şimdiye kadar Diyarbakır'da 10, Mardin'de 6, Siirt'te 5, Batman, Muş, Van, Adana ve İstanbul'da da birer olmak üzere 26 kişi yaşamını yitirdi.
Ankara Üniversitesi'nde bazı fakültelerde eğitime 1 gün ara verildi
Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye (Ayn El Arab) saldırmasını bahane ederek yapılan eylemlerde çıkan olaylar üzerine yarın Ankara Üniversitesinin bazı fakültelerinde eğitime ara verildi.
Ankara Üniversitesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, IŞİD bahanesiyle yapılan izinsiz gösterilerde çıkan olaylar nedeniyle Cebeci Kampüsü'ndeki Siyasal Bilgiler, İletişim, Hukuk ve Eğitim Bilimleri fakülteleri ile Sıhhiye Kampüsündeki Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi 1 gün tatil edildi

Yorum Gönder

0 Yorumlar