Sidebar Ads

Erdoğan BM Genel Kurulu’nda konuştu

Erdoğan BM Genel Kurulu’nda konuştu

Erdoğan BM Genel Kurulu’nda konuştu

69. BM Genel Kurul’unda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler’den ve uluslararası kuruluşlardan umutlarını kesen kitlelerin çaresizlik ve umutsuzluk içinde olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  69. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul’unda konuştu.
Erdoğan’ın konuşması özetle şöyle:
“Geçen yıl dünyada beş yaş altı 6 milyon 300 bin çocuk, sadece Suriye’deki savaşta 17 bin çocuk hayatını kaybetti. Bu yıl içinde Gazze Şeridi’nde, en modern ve ölüm saçan silahlarla 490 çocuk öldürüldü, 3 bini de yaralandı.
“Kameraların ve objektiflerin karşısında, yani dünyanın gözü önünde, sahilde oynayan, parklarda koşuşturan, okullara, camilere sığınan, en güvenli yer bildikleri annelerinin kucağına kıvrılan çocuklar, acımasızca yok edildiler.
“Mısır’da, halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken, verdikleri oyun hesabını sormak isteyen binlerce masum katledilirken, Birleşmiş Milletler de, demokratik ülkeler de bunu sadece izliyor. Ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor. Eğer demokrasi diyorsak sandığa saygı duyalım. Yok demokrasi değil de darbeyle gelenleri savunacaksak o zaman bu BM niye var diye merak ediyorum.
“Irak’ta, Suriye’de işlenen cinayetlere, Mısır’da demokrasinin katledilmesine itiraz edenler, yine bir takım haksız ve asılsız ithamlara maruz kalıyor, anında teröre destek vermekle itham ediliyorlar.
“Basın özgürlüğü yok diye bazı ülkeleri kıyasıya eleştirenlerin, Filistin’de öldürülen 16 gazeteciyi görmezden gelmesi, medya mensuplarına yapılan baskıyı duymazdan gelmesi küresel vicdanın dikkatlerinden kaçmıyor.
“Çocukların öldürülmesine, masum kadınların alçakça katledilmesine, halkın oylarıyla gelmiş iktidarların silah ve tanklarla devrilmesine seyirci kalanlar, sessiz kalanlar, tepkisiz kalanlar, bu insanlık suçuna alenen ortak olmaktadır.
“Mısır’da halkın oylarıyla seçilmiş iktidar darbeyle indirilirken Birleşmiş Milletler’de ülkeler bunu izliyor ve darbeyi yapan meşrulaştırılıyor. Birleşmiş Milletler doğruyu savunma konusunda çok daha cesur olmalıdır. Din adına terör kavramını hiçbir şekilde onaylamıyor, böyle bir kavramın dinlere saygısızlık olduğuna inanıyorum.
“Birleşmiş Milletler’den ve uluslararası kuruluşlardan umutlarını kesen kitleler çaresizlik ve umutsuzluk içinde terörün tuzağına düştüler.
“Şu anda, Irak’ta yaşanan kontrolsüzlük, terör ve göç dalgaları karşısında Birleşmiş Milletler etkin bir tavır ortaya koyamıyor. Bu suskunluk, çaresizlik ve tepkisizlik durumunun daha fazla devam edemeyeceği açıktır.
“21. yüzyılda hala insanlar açlıktan, salgın hastalıklardan ölüyor. Çocuklar ve kadınlar savaşlarda katlediliyor. Dünyanın zengin ülkeleri refah içinde yaşarken fakir ülkelerde insanlar hastalıklarla boğuşuyor.
“İklim değişikliğinin etkileri insanlığın önünde önemli bir sınav olarak duruyor. Bu manzara insan onuruna yakışmamaktadır. Çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada hiç kimse masum değildir. Hiç kimsenin can güvenliği yoktur. Hiç kimse de sürdürülebilir refah ve barış içinde olamaz.”

Yorum Gönder

0 Yorumlar