Sidebar Ads

“Mem û Zîn” Operası, Almanya'da seyirci ile buluştu


Ehmedê Xanî’nin eşsiz eseri Mem û Zîn ilk kez opera olarak sergilendi.
Kürt edebiyatının başyapıtlarından “Mem û Zîn” opera versiyonuyla Uluslararası Mayıs Festivali’nde izleyiciyle buluştu.
Mem û Zîn Operası, Uluslararası Mayıs Festivali etkinlikleri kapsamında Almanya’nın Wiesbaden kentinde sanatseverlerle buluştu.



Uluslararası Mayıs Festivali’nde Türkiye’den “Mem û Zîn” Operası yer aldı. Farklı uluslardan dünyaca ünlü opera sanatçılarının sergilediği performans uzun süre ayakta alkışlandı.


 

Kürt edebiyatında Ehmedê Xanî’nin eseri “Mem û Zîn”, opera versiyonuyla ilk kez Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde izleyiciyle buluştu.

Uluslararası Mayıs Festivali’nde sergilenen eseri farklı uluslardan dünyaca ünlü opera sanatçıları sergiledi. Eser, seyirciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Rain Media’nın yapımcılığını üstlendiği operanın bestesini Cem İdiz, librettosu ise Cuma Boynukara yazdı. Rejisörlüğünü İhsan Othmann’ın üstlendiği opera; Soprano Özlem Bulut, Tenor Angelo Pollak ve Piyanist Fiona Pollak’ın performansı ile Uluslararası Mayıs Festivali’nde iz bıraktı.

Uluslararası Mayıs Festivali, bu yıl da dünyanın dört bir yanından sanatçıların ve izleyicilerin katılımıyla gerçekleşti. Bu sene temasını “Siyasi Tutuklular” olarak belirleyen festivalde; Türkiye’den “Mem û Zîn” Operası yer aldı.

“Amaç Kürt kültürünü kitlelere tanıtmak”

Kürt kültürünü ve Ehmedê Xanî'nin mirasını uluslararası arenada daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla hazırlanan “Mem û Zîn” Operası, Uluslararası Mayıs Festivali’ndeki ilk gösteriminin ardından Türkiye ve dünya genelinde seyirciyle buluşacak.

Kürt yazılı edebiyatının eserlerinden “Mem û Zîn”; trajik bir aşk destanını konu ediniyor. Klasik bir aşk hikayesi olmanın ötesinde Kürtlerin düşünsel, ruhsal ve toplumsal yapısına ışık tutan şiirsel anlatımıyla dikkat çeken “Mem û Zîn”; aşkın, tutkunun ve sadakatin; feodal kültür ve adaletsizlikler karşısında yaşadığı zorluklar ve karşılaştığı engeller açısından dünyaca ünlü “Romeo ve Juliet” eserini akıllara getiriyor.

Kürtçenin anlam derinliğini ortaya koyması ile de özel bir yerde bulunan “Memû Zîn”, Opera versiyonuyla Kürtçe yazılmış eserlerin derinliğine ekstra vurgu yapıyor.

“Anılardan silinmeyecek etkileyici bir performans”

Konser sonrasındaki "Dil ve Kimlik" konulu panelde konuşan Hessian Devlet Tiyatrosu Sanat Direktörü Uwe Eric Laufenberg, “Anılardan uzun süre silinmeyecek etkileyici bir performans izledik. İlk Kürtçe operaya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. “Mem û Zîn” operasını izlemek için dünyanın dört bir yanından festivale katılan değerli misafirlerimize de çok teşekkür ediyoruz” dedi. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar