‘’Nazım Hikmet kimdir?’’ diyenlere, unutulmaz eserlerinin yanı sıra siyasi kimliği ile de ön plana çıkan yazarın günümüzde halen Türk Edebiyatının en değerli kalemleri arasında bulunduğu rahatlıkla söylenebilir. Pek çok kişi tarafından ‘’Mavi Gözlü Dev’’ olarak da isimlendirilen Nazım Hikmet, yaşamı boyunca yazdığı birçok eseri ile adını tarihe altın harflerle kazıyan yazarlardan birisidir. Romantik devrimci olarak da bilinen Nazım Hikmet Ran, bugün pek çok yeni yazara da kendine has yazı tarzı ile ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.
Nazım Hikmet Kimdir
‘’Nazım Hikmet kimdir?’’ diye merak edenlere ünlü yazarın çağdaş Türk şiiri konusunda pek çok önemli eseri günümüze bıraktığı söylenebilir. Serbest nazımı kullanan ilk şairlerden birisi olma ayrıcalığına sahip olan Ran, sanatı, eserleri ve siyasi hayatı ile bugün bile konuşulmaya devam edilmektedir. Tüm bunların yanı sıra ‘’Nazım Hikmet Ran kimdir?’’ sorusunu tam anlamıyla yanıtlayabilmek amacıyla ünlü yazarın hayatının önemli kesitlerinden bahsedelim.
Nazım Hikmet Hayatı
‘’Nazım Hikmet Ran kimdir?’’ sorusuna yanıt olarak öncelikle Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden birisi olan bu yazarın 20 Kasım 1901 tarihinde dünyaya geldiği söylenebilir. Selanik’te doğan Ran, 17 Ocak 1902 tarihinde ise nüfusa kayıt edilmiştir. 1913 yılına geldiğinde ilk şiiri olan Feryad-ı Vatan’ı yazan Nazım Hikmet, yine 1913 yılı içerisinde Galatasaray Sultanisi’nde ortaokul eğitimine başlamıştır. 1917 yılında ise Heybeliada Bahriye Mektebi’nde öğrenimine devam eden Ran, burada aldığı eğitimin ardından Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere Anadolu’ya gitmeyi tercih etmiştir.
Romantik devrimci hayatı boyunca hemen hemen her anında yaşadığı bin bir zorluk ile günümüzde pek çok kişi için yol gösterici olmayı sürdürmektedir. Edebiyat alanında oldukça iyi bir şekilde eğitilen Ran, bu eğitimi nedeniyle Bolu’ya öğretmen olarak atanmıştır. Fakat öğretmenlik yapmak istemeyen Nazım Hikmet, Moskova’ya giderek burada iktisat ve siyasi bilimler alanlarında eğitim almıştır.
Nazım Hikmet hayatı boyunca hayallerinin peşinde koşan bir yazar olarak da bilinir. 1930 yılında tanıştığı ve evlenmek istediği Piraye ile 1931 yılına geldiklerinde bu hayalini gerçek kılmak istemiş ancak devlet tarafından tutuklanması ve benzer sorunlar yaşaması nedeniyle evliliğini 31 Ocak 1935 günü resmi olarak gerçekleştirebilmiştir. Nazım Hikmet Ran hayatı her ne kadar Piraye’ye adadığını söylemiş olsa da Piraye’den önce Sovyetler Birliği’nde 2 kere daha evlendiği de ek olarak kayıtlarda geçmektedir. Buna göre Ran, Sovyetler Birliği’nde Nüzhet Hanım ile birinci evliliğini yaparken ikincisinde ise Rus bir doktor olan Lena’yı tercih etmiştir. Ancak her iki eşi ile de bir türlü anlaşamayan Ran, farklı nedenleri öne sürerek onlardan ayrılmış ve son olarak da Piraye ile evlenmiştir. Ünlü yazarın günümüze kadar gelen eserleri arasında eşi Piraye için yazdığı birçok yapıt da bulunmaktadır.
1924 yılında Aydınlık isimli bir dergide yayınlanan şiirleri nedeniyle hakkında 15 yıl hapis cezası istenen ve bu nedenle ülkemizden ayrılarak Moskova’ya yerleşen Ran, 1928 yılında gelen af ile birlikte tekrardan Türkiye’ye gelmiştir. Dönüşünün ardından Resimli Ay adındaki bir dergide faaliyetlerine devam eden Nazım Hikmet, bu dergi sayesinde de Türk halkı arasında fazlasıyla tanınmıştır.
Aradan geçen 10 yılın ardından şiirleri nedeniyle bu kez 28 yıllık bir hapis cezasına çarptırılan Ran, farklı zamanlarda Çankırı, Bursa ve İstanbul cezaevlerinde yatmıştır. 1950 yılında ise gelen af ile cezası üçte iki kadar düşerek hafiflemiştir. Cezaevindeki son 2 senesinde kendisini ziyarete gelen ve aynı zamanda dayısının kızı olan Münevver’e tutulan Ran, bunun üzerine Piraye’den boşanarak Münevver ile evlenmiştir. Hapis hayatının bitmesinin ardından öldürüleceğine inandığı için Türkiye’den uzaklaşarak yeniden Moskova’ya dönmüştür. Bu hareketinin ardından yazar Türk vatandaşlığından çıkartılmış ve Ran da Polonya vatandaşlığına geçmiştir. 1963 yılında ise Moskova’da geçirdiği bir kalp krizi ile hayata gözlerini yummuştur. Tüm bu bilgilerden anlaşılabileceği üzere de Nazım Hikmet Ran hayatının büyük bir bölümünü hapislerde ya da kendi topraklarından kaçarak geçirmek zorunda kalmıştır.
Nazım Hikmet Eserleri
Nazım Hikmet eserleri, özellikle başarılı şiirleri ile dikkat çekmesine rağmen oyunları, romanları ve fıkraları ile de beğenilmektedir. Kafatası, Unutulan Adam, Taranta Babu’ya Mektuplar, Ferhad ile Şirin, Kurtuluş Savaşı Destanı, Memleketimden İnsan Manzaraları, Kız Çocuğu ve Tahir ile Zühre, ünlü yazarın en beğenilen eserleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Nazım Hikmet eserleri içerisinde bulunan Simavne Kadısı Oğlu, Şeyh Bedreddin Destanı ve Sovyet Demokrasisi ise yine Ran’ın bilinen diğer yapıtlarındandır.
Çıkardığı şiir kitapları ile bugün bile pek çok okuyucuyu kendisine hayran bırakan Mavi Gözlü Dev, 835 Satır, Jokond ile Si-Ya-u, Varan 3, 1 + 1 = 1, Sesini Kaybeden Şehir, Benerci Kendini Niçin Öldürdü, Gece Gelen Telgraf, Portreler ve Saat 21-22 Şiirleri ismindeki eserleri ile bilinmektedir. Dört Hapishaneden, Rubailer ve Kuvayi Milliye de Ran’ın geçmişten bugüne armağan ettiği en önemli şiir kitapları arasında gelmektedir.
Nazım Hikmet Ran eserleri, şiirlerinin dışında oyunları ile de hafızalara kazınmıştır. Bir Ölü Evi, Sabahat, İnek, Demokles’in Kılıcı, Ocak Başında Yolcu ve Yusuf ile Menofis, başarılı yazarın en değerli oyunlarına örnek olarak verilebilmektedir. Nazım Hikmet Ran eserlerinden olan romanları ise gerçekçi yapıları ve okuyucuyu saran kendilerine has dünyaları ile yine sevilen yapıtlardandır. Yazarın en bilinen romanlarının Kan Konuşmaz, Yeşil Elmalar ve Yaşamak Güzel Bir Şey Be Kardeşim olduğu söylenebilmektedir. Çeviri Hikâyeler ise Nazım Hikmet’in hikâye dalında yazdığı eserlerinden önemli bir tanesidir.
Fıkra alanında da Türk Edebiyatına farklı eserler armağan eden Nazım Hikmet Ran, İt Ürür Kervan Yürür isimli eseri ile Orhan Selim takma adıyla gazetelerde yazdığı yazıları bir araya getirmiştir. Nazım Hikmet eserleri içerisinde bir de masal kitabı yer almaktadır ve ünlü yazar çocuklar için özel olarak yazdığı bu kitabına Sevdalı Bulut adını vermiştir.
0 Yorumlar