Sidebar Ads

Yıkımla yüz yüze

Sokağa çıkma yasağının dün 05.00-19.30 saatleri arasında kısmen kaldırıldığı Şırnak Cizre’de halk 79'uncu günde ilçeye döndü. Çocuklar, kadınlar, gençler, yaşlılar günlerce süren çatışmaların ardından ilçenin yaşadığı yıkımla yüz yüze geldi. Evleri harabeye dönen aileler büyük üzüntü yaşarken bazılarının ağladığı görüldü. İlçe girişinde uzun kuyruklar oluştu.Yıkımla yüz yüze

TERÖR örgütü PKK’ya karşı operasyonların başladığı günden önce ve daha sonra ilçeden ayrılmak zorunda kalan Cizreliler, yasağın kalkacağını duyunca dün sabahsaatlerinden itibaren ilçeye akın etti. İlçenin Şırnak ve Nusaybin yönündeki giriş çıkışlarını kontrol altına alan güvenlik güçleri, dönenlerin araçlarını arayarak kimlik kontrolü yaptı. İlçenin her girişinde uzun araç kuyrukları oluştu. İlçede kalanların da günler sonra ilk kez sokağa çıktığı Cizre’de, çatışmaların izleri ortaya çıktı. İlçede özellikle Cudi, Yafes, Nur ve Sur mahallelerinde teröristlerin döşediği bombalı tuzakların infilak etmesi ve yapılan operasyonlar sırasında evlerin büyük bölümünün harabeye döndüğü ve kullanılamaz hale geldiği görüldü. İlçeden ayrıldıktan sonra hendek ve barikatların bulunmadığı Dağ, Şah ve Dicle mahallelerinde oturanlar ilk kez korkmadan evlerinden çıkarken, bu mahallelerdeki yakınlarının yanında kalan diğer mahalle sakinleri ise ilk iş enkaza dönen evlerine bakmaya gitti. 



ENKAZDA CESET BULUNDU
Çatışmalarda büyük hasar gören Nur ve Cudi mahallelerinde oturanlar yasağın kalkmasıyla evlerine giderken, birçoğu enkaz yığınlarıyla karşılaştı. Çatışmalarda bazı ev ve binalar tamamen yıkılırken, bazı aileler bu evlerden sağlam kalan eşyalarını çıkarmaya çalıştı. Cudi mahallesinde hasar gören evine gidenler, bir binanın enkazında erkek cesedi görünce polise haber verdi. Ceset, otopsi yapılmak üzere Cizre Devlet Hastanesi'ne götürüldü. 
Bu arada operasyonlar sırasında bazı yaralıların bulunduğu söylenen ve terör örgütü PKK'lıların ateş açarak güvenlik güçlerini günlerce yaklaştırmadığı Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 numaradaki apartmanın da tamamen çöktüğü görüldü. Operasyonlar sırasında HDP'li milletvekilleri sosyal medyada, sözkonusu binanın bodrum katında çok sayıda yaralanın bulunduğunu iddia etmişti. Bölgeye ambulanslar gönderilmiş ancak PKK’lı teröristlerin ateşi üzerine sağlık görevlilerinin binaya yaklaşamadığı açıklanmıştı. 

Cudi Mahallesi’ndeki evi harabeye dönen F.A., gördüğü manzara karşısında gözyaşlarına hâkim olamazken, Kürtçe ağıtlar yaktı. Onarımını yeni tamamladıkları evini yaklaşık 80 gün önce terk etmek zorunda kaldığını anlatan F.A., “Evim yıkıldığı için kalacak yerimiz yok. Nerede kalacağımızı bilmiyoruz. Evde bulunan dini kitaplarımızın da hepsi zarar görmüş” dedi. 

EĞİTİM PAZARTESİ BAŞLIYOR
İlçede vatandaşlar evlerine dönmeye başlarken eğitim öğretime de 7 Mart Pazartesi günü tekrar başlanması için yetkililer tarafından çalışma başlatıldı. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 1 Mart’ta gönderdiği cep telefonu mesajıyla 2 Mart’tan itibaren öğretmenlerin ilçede hazır bulunmasını istedi. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, “Cizre’de şu anda hazırlıklar yapılıyor. Pazartesi günü eğitim-öğretime başlanacak” dedi. 



EVE DÖNENLERE BOMBA UYARISI
CİZRE’de halk dün sokağa çıkarken Cudi Mahallesi’nde patlama oldu. Patlamada 1 kadın ile 1 çocuk yaralandı. Şırnak Valisi Ali İhsan Su, evlerine dönenleri patlayıcılar konusunda uyardı: “Vatandaşlarımızın geri döndüklerinde özellikle dikkatli olmalarını, şüpheli kablo, patlayıcı düzenekleri vb. materyalleri görmeleri durumunda dokunmadan güvenlik kuvvetlerimize bilgi vermelerini özellikle rica ediyorum. Başarılı operasyon sonucu Cizre ilçemizde kamu düzeni tesis edilmiş, barikatlar ve çukurlar bertaraf edilmiş teröristler etkisiz hale getirilmiş ve vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerini rahatça kullanacağı huzur ortamı sağlanmıştır. Bundan sonra da vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” 

Yorum Gönder

0 Yorumlar