Sidebar Ads

AKPM: IŞİD insanlığa karşı tehdit oluşturuyor

AKPM: IŞİD insanlığa karşı tehdit oluşturuyor

AKPM: IŞİD insanlığa karşı tehdit oluşturuyor

AKPM, Hıristiyanlara ve diğer dini ya da etnik kesimlere karşı şiddet uygulayan IŞİD’in insanlığa karşı tehdit oluşturduğu belirtti ve tüm dünya kamuoyunu bu konuda görevlerini yerine getirme çağrısı yaptı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) bünyesinde çalışan Siyasi Sorunlar ve Demokrasi Komitesi tarafından genel olarak Ortadoğu’da özelde de Irak ve Suriye’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine yönelik bir rapor yayınladı.
Düzenlenen raporda, Hıristiyanlara ve diğer dini ya da etnik kesimlere karşı şiddet uygulayan IŞİD’in insanlığa karşı tehdit oluşturduğu belirtildi ve tüm dünya kamuoyunu bu konuda görevlerini yerine getirme çağrısı yapıldı. 12 sayfalık raporda, IŞİD’in Ezidilere ve Kobani’de Kürtlere karşı saldırıları ayrı başlık altında değerlendirildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun onursal başkanlığını yaptığı AKPM’nin hazırladığı rapor, raportör Theodora Bakoyannıs tarafından kaleme alındı. Raporda, Hıristiyanlara ve diğer dini ya da etnik kesimlere karşı şiddet uygulayan IŞİD’in insanlığa karşı tehdit oluşturduğu belirtilirken, bu tehdit karşısında tüm dünyanın “şok” olduğu ifade edildi.
Raporda örgütün, Ortadoğu’da toplumun dini ve etnik kesimlerine uyguladığı ölümcül saldırılarla hızla ve acımasızca ciddi bir probleme dönüştüğü belirtildi. “Ortadoğu’daki ülkeler, Avrupa ve genel olarak uluslararası kamuoyu, katliamları durdurmak ve bölgeye barış getirmek için şiddetin tüm aktörlerini kararlı bir şekilde kınamak ve işbirliği yapmak zorundadır” vurgusu yapılan raporda, ilk yapılacak şeyin ise hayati önemde olması nedeni ile insani yardım çabalarının hızlandırılması olduğu belirtildi.
“Avrupa ülkelerinden bölgeye IŞİD yanında savaşmak için giden yaklaşık 3 bin kişi gerçeğinden yola çıkılarak, söz konusu ülkeler bu vatandaşlarını tespit etmek, örgütün üye toplama ve finans sağlama yollarını kesmek konusunda çabalarını arttırmalı. Suriye, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’de var olan göçmen kamplarına insani yardım tedarikinin arttırılmalı, Irak ve Suriye’de hiç bir kesimin baskı altında olmadığından emin olunmalı.
“Üye ülkeler Irak’ta insan hakları ve din, dil, mezhep ayrımı yapılmadan yasalar önünde eşitlik, basında ifade özgürlüğü ve bağımsızlık, göçmenler için uygun koşullar gibi sivil özgürlüklerin gelişmesi için gerekli desteği sağlamalı. ”
Raporun sonuç bölümünde ise;
“Uluslararası kamuoyu çatışmalı bölgelerde insan hakları ihlallerinin sorumlularının adalet önüne getirildiğinden emin olmalı ve bölgedeki tüm devletler de bu konuda diğerleri ile tam bir işbirliği geliştirmelidir. Avrupa Konseyi üye ülkeleri, gözlemci ülkeler ve diğer partner ülkeler, bu başka örneği olmayan insani krizde birlik olarak ilk elden kapılarına açan ülkelere yardım etmelidir.
“3 bin Avrupalı gencin IŞİD saflarında olması sebebiyle, bu ülkeler örgütün kaynaklarını ve üyelerini tespit etmek ve etkisiz hale getirmek için gerekli her adım atılmalı. Etnik nefreti yayacak yayınlar açısından basın özgürlüğü gözetilerek önlemler alınmalı, Irak ve Suriye’de tüm azınlık etnik grupların, özellikle Yezidi Kürtlerin süren tartışmaya etkili bir şekilde katılmaları teşvik edilmeli.
“Tek başına demokrasi yeterli olmadığı gerçeğinden yola çıkarak toplumun bileşenlerinin haklarına saygının anayasal güvence altına alınmasını sağlanmalı. Konsey bölgede her anlamda yönetimin toplumda olası insan haklarına yönelik sınırlamaları-kısıtlamaların durumunu göz önünde bulundurmalı ve gözlem altına almalıdır.”

Yorum Gönder

0 Yorumlar