Sidebar Ads

Barışta hedef 1 Eylül

Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz" çıkışı meyvelerini verdi



Silahların gömülmesine kadar uzanan tüm aşamaları içeren eş zamanlı takvimin 1 Eylül'de taraflarla paylaşılması hedefleniyor

HAZAL ATEŞ / ANKARA 

Türkiye'nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz" çıkışı meyvelerini verdi. Çözüm süreci hızla ilerliyor. Silahların gömülmesine kadar uzanan tüm aşamaları içeren eş zamanlı takvimin 1 Eylül'de taraflarla paylaşılması hedefleniyor. Silahların gömülmesine kadar tüm aşamaları takvime bağlayan yol haritası ile tarihi dönüş için start verilecek. Yol haritasında dağdan inenlerin yaşamlarını nasıl sürdüreceğinden, silahların bırakılmasına kadar birçok başlık yer alıyor.

Tarihi adımlar atılıyor 
Çözüm sürecinin koordinatörü Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Eylül'de açıklanacağını duyurduğu yol haritasının detayları ortaya çıkmaya başladı. Yol haritasının Bakanlar Kurulu kararıyla yaşama geçirilmesi bekleniyor. Sürece yasal güvencenin verilmesinin ardından da sessiz sedasız önemli adımlar atıldı. 
İşte, son dönemde sürece destek niteliğinde atılan adımlar ve yeni yol haritasıyla devamı gelecek tarihi adımlar şöyle: 
İMRALI'YA UZMAN EKİP: İmralı ile görüşmeler artık sadece istihbarat birimleri üzerinden yürümüyor. Uzman teknik ekipler de görüşmelere dahil oldu. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na (KDGM) daha fazla rol verildi. 
YAŞI KÜÇÜKLER DÖNÜYOR: Terör örgütü silahlı eylemlere bulaşmayan yaşları küçük olanları Türkiye'ye göndermeye başladı. Prova olarak görülen bu dönüşler devam edecek. 
KAMPTAKİLERE VATANDAŞLIK: Öncelikli olarak IŞİD saldırıları nedeniyle boşaltılan Mahmur ve diğer kamplardaki sivil unsurlar Türkiye'ye getirilecek. Bu konuda Birleşmiş Milletler ile görüşmeler hız kazandı. 
ÇÖZÜM BÜTÇESİ OLUŞTURULUYOR: Eve dönenlerin barınma sorunuyla karşılaşmaması için farklı projeler devreye girecek. Topluma kazandırma projeleri için de bütçe oluşturuluyor. 
İZLEME KURULUNDA MUTABAKAT: Tarafsız isimlerden oluşan bir İzleme Kurulu oluşturulmasında uzlaşma sağlandı. Bu kurul, silahların bırakılması noktasına kadar tüm aşamalarda gözetmen olacak. 
VİETNAM ÖRNEĞİ İNCELENDİ: Dağdan inenlerin rehabilitasyonu konusunda dünya örnekleri incelendi. Vietnam'dan Amerika'ya dönen askerlerin durumu, bunlara yönelik çalışmalar da dikkate alındı. Uzun zamandır toplumdan uzak, çatışmalı ortamlarda yaşayan örgüt üyelerine psikolojik destek verilerek, sosyal yaşama kazandırılmaları sağlanacak.
HDP İLE TEMAS SÜRÜYOR: HDP ile siyasi temaslar hız kazandı. Geçen hafta sürecin koordinatörü Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'la yapılan görüşmeler, İçişleri, Adalet ve ilgili bakanlıklarla devam edecek. 
SİLAHSIZLANDIRMA ALANLARI: Sürecin en önemli aşamasını Kandil'in tahliyesi oluşturacak. Silahların teslim edilmesi de birinci adımın önceliğini oluşturuyor. Bunun için de gerekli yasal zemin hazırlanıyor. Hakkında arama kararı bulunmayan, silahlı eylemlere katılmayan örgüt üyelerinin girişi hızlandırılmış olacak. 
GÜVENLİKÇİ YAKLAŞIMA SON: Yol haritasında güvenlikçi yaklaşım yerine demokratik adımları içeren bir çerçeve oluşturuldu. "Hayata, eve, siyasete" dönüşün yol haritasında "şu tarihe kadar şunlar yapılacak" diyerek kesin tarihler konuldu. Dönüş sürecine yönelik projeler konusunda uzman ekip heyetleri oluşturuluyor. 

İMRALI DA EYLÜL'Ü BEKLİYOR
HDP heyetinin son İmralı ziyaretine de Eylül'de açıklanacak yol haritası damgasını vurdu. "Otuz yıllık savaş bitiyor" diyen Abdullah Öcalan, Eylül ayında temel ilklerin belirlenerek imza altına alınması gerektiğini ifade etti. Öcalan, geçen hafta devlet heyeti ile yaptığı görüşmede İzleme Kurulu oluşturulması konusundaki beklentilerin karşılanacağı mesajını aldığını bildirdi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar