Sidebar Ads

Güneş enerjisi yatırımı ilk kez petrol üretim harcamalarını geçecek


Bu yıl fosil yakıtlara 1 trilyon doların üzerinde harcanması beklenen güneş enerjisi başta olmak üzere sürdürülebilir enerji yatırımlarının 1,7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Güneş enerjisi yatırımı ilk kez petrol üretim harcamalarını geçecek
Abone OlGoogle Haberleri

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Perşembe günkü yeni raporuna göre, küresel temiz enerji yatırımı 1,7 trilyon dolara yükselme yolunda olduğundan, güneş enerjisi yatırımları bu yıl ilk kez petrol üretimine yönelik yatırımları geçecek.

Yenilenebilir enerjiye, elektrikli araçlara, nükleer enerjiye, şebekelere, depolamaya, düşük emisyonlu yakıtlara, verimlilik yükseltmelerine ve ısı pompalarına yapılan yatırımların, bu yıl küresel olarak enerjiye yapılması beklenen yaklaşık 2,8 trilyon ABD Doları tutarındaki yatırımın 1,7 trilyon ABD Dolarından fazlasını oluşturması beklenmektedir. fosil yakıtlar için 1 trilyon doların üzerine çıktı.

IEA, Dünya Enerji Yatırımı raporunda, küresel enerji krizinin tetiklediği satın alınabilirlik ve güvenlik endişelerinin daha sürdürülebilir seçeneklerin arkasındaki ivmeyi güçlendirmesiyle, temiz enerji yatırımının fosil yakıtlara göre liderliğini genişletiyor.

Temiz enerjiye yapılan yıllık yatırımın, aynı dönemde fosil yakıt yatırımındaki %15'lik artışa kıyasla, 2021 ile 2023 arasında %24 artması bekleniyor.

Bununla birlikte, IEA, bu büyümenin %90'ından fazlasının gelişmiş ekonomilerden ve Çin'den geleceği konusunda uyarıyor ve temiz enerji geçişleri başka bir yerde toparlanmazsa, küresel enerjide yeni ayrım çizgileri açısından ciddi bir risk oluşturuyor.

Ajans, temiz enerji yatırımındaki en büyük eksikliklerin yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde olduğunu tespit etti.

Raporda, "Uluslararası toplum tarafından, özellikle de özel sektörün risk almakta isteksiz olduğu düşük gelirli ekonomilerdeki yatırımları artırmak için daha çok şey yapılması gerekiyor."

IEA İcra Direktörü Fatih Birol'a göre, "temiz enerji hızla ilerliyor, birçok insanın düşündüğünden daha hızlı. Bu, temiz teknolojilerin fosil yakıtlardan uzaklaştığı yatırım trendlerinde açıkça görülüyor."

"Fosil yakıtlara yatırılan her bir doların yaklaşık 1,7 doları şu anda temiz enerjiye gidiyor. Beş yıl önce bu oran bire birdi. Güneş enerjisi yatırımı, yapılan yatırım miktarını geride bırakacak. İlk kez petrol üretimine girdik" dedi Birol.

Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımın bu yıl, geçen yılın hacminden %10 artışla 650 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Güneş enerjisinin bu miktarın 380 milyar dolarını alması ve bu yıl güneş enerjisi yatırımlarına günde 1 milyar dolardan fazlasının girmesi bekleniyor.

MAĞAZA AKIŞI PETROL VE GAZ HARCAMALARI YÜZDE 7 ARTARAK

Temiz enerji teknolojilerine yapılan yatırım arttıkça, üretime dönük petrol ve gaz harcamalarının 2023'te %7 artarak 2019 seviyelerine geri dönmesi bekleniyor.

Büyüyen fosil yakıt yatırımları, geçen yıl küresel petrol ve gaz endüstrisinin yaklaşık 4 trilyon dolara ulaşan rekor kazançlarını takip ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, doğal gaz fiyatlarını rekor seviyelere, petrol fiyatlarını ise 2010'ların ortasından bu yana görülmeyen seviyelere getirdi.

IEA, tüm büyük ve orta ölçekli petrol, gaz ve kömür şirketlerinin açıklanan harcama planlarının analizine dayanarak, yeni fosil yakıt arzına yapılan yatırımın bu yıl %6 artarak 950 milyar dolara ulaşmasını bekliyor.

Bu toplamın en büyük payı, yatırımın 2023'te %7 artarak 500 milyar doların üzerine çıkması ve bu göstergeyi toplamda 2019 seviyelerine getirmesi beklenen petrol ve doğal gaza gidiyor.


Yorum Gönder

0 Yorumlar