Sidebar Ads

Zakir Kaya -YILDIZ JELİBONU. ORMAN HALKALARI

YILDIZ JELİBONU

Bu kez adına aldırmayın: Yıldız jelibonu denilen fenomenin astronomideki yıldızlarla hiç alakası yok. İnsanlar yüz yıllar boyunca yıldız jelibonlarını yerde ve ağaçlarda buldular, özellikle de bunlara meteor yağmurunda rastladılar ki bu kez söylentiler veya dayanaksız iddialar yok: Gördüğünüz gibi, yıldız jelibonlarının fotoğrafını çekebilir veya bunları elinizde tutabilirsiniz.
Ayrıca bu yapışkan malzeme hayal gücü geniş insanlar için uzaylı işi gibi görünse de yumuşak jelibonların uzayda donmadan yol alması ve Dünya atmosferinde yanmadan yere ulaşması imkansız. Bu nedenle meteor yağmuruyla uzaydan gelmedikleri kesin ki daha makul açıklamaları göreceğiz :).

jelibon

O ZAMAN BİLİMİN DÖRDÜNCÜ DERSİ

İki olayın aynı anda ve aynı yerde yaşanması mutlaka aralarında bir bağıntı olduğu anlamına gelmez. Örneğin, yapılan deneyler kuşları bir kişi el sallarken ani bir sesle korkutursak ses olmadan el sallandığında bile korktuklarını gösteriyor.
Bu da insanların doğaüstü olaylara inanması ve bilmedikleri şeyleri maneviyatla açıklamasının bir sebebi olabilir. Sadece bilimsel deneyler ve gözlemler bize olayların arasındaki gerçek sebep-sonuç ilişkisini gösterebilir.
Demek ki yıllar önce biri yıldız jelibonlarını meteor yağmuru sırasında gözlemledi ve gökten taş gibi yağdıklarını düşündü. Bununla birlikte bazı ilişkiler de bağlantılı olabilir. Örneğin, yıldız jelibonları genellikle suya yakın yerlerde bulunuyor. Ayrıca sümüksü kurbağa yumurtası öbeklerine çok benziyor.
Öyleyse bunlar gerçekten kurbağa yumurtası veya kurbağa yumurtası yedikten sonra bunları beğenmeyip ağzından çıkaran hayvanların artıkları olabilir. Peki neden kimyasal ve genetik testler yapmıyoruz? Bunun da iki sebebi var: Yıldız jelibonu DNA bulabileceğimiz kadar kaliteli değil.  İkinci sebebi ise kaynak yetersizliği:

BİLİMİN ENGELLERİ

Nötron yıldızı yutan kara delikler varken, jelibon araştırmaya yeterince kaynak ayırmak pek mümkün değil. 🙂 Ayrıca doğada yıldız jelibonuna benzeyen yumurta öbekleri veya malzemeler üreten birçok canlı var (mantar, bakteri, sümüksü küf, mavi-yeşil algler) ve bunların neye ait bulmak zor oluyor.

jelibon-jelibonlar
Dünyada jelibona benzeyen salgı ve yumurta öbekleri üreten birçok canlı var. Yıldız jelibonunun kaynağı bu canlılardan biri veya birkaçı olabilir.

BİLİMİN YAPAY SEBEPLERİ

Bilim insanları 1979 yılında, Texas’ta mor renkli yıldız jelibonu buldular.  Ancak, bunun civardaki bir akü yıkama fabrikasında kullanılan sanayi tipi temizlik deterjanı olduğu ortaya çıktı. Özetle şu fani dünyada yıldız jelibonu diyebileceğimiz birbirinden farklı pek çok sümüksü, yapışkan madde var.
Dolayısıyla bilimin bu soruyu yanıtlaması için her jelibona ayrı laboratuar testi yapmalı ve her seferinde bir DNA uzmanı çağırmalıyız.
Bilimin en büyük düşmanı olan zaman ve para kısıtları yüzünden bunu yapmak pratikte imkansız. Ta ki nesnelerin interneti kapsamında kum tanesi büyüklüğünde sensörler içeren akıllı toz gelene ve her yere sinip her yeri gözetleyerek süper zekayı ve evren simülasyonlarını doğurana kadar. 😉

Bilimin-henüz-yanıtlamadığı-7-ilginç-soru
Orman halkaları halka şeklinde dizilen güdük ağaçlardan oluşuyor.

 ORMAN HALKALARI

Orman halkaları, diğer ağaçların yanında güdük kalan ve orman tabanında halka şeklinde dizilen ağaçlardan oluşuyor. Birkaç metre ila birkaç kilometre çapındaki ağaç halkalarını sadece havadan görebiliyoruz ve diğer ağaçlara göre soluk renkli bu halkalardan bugüne dek 2000 tane keşfettik. Ancak, araştırmacılar dünyada 8000 ağaç halkası olabileceğini düşünüyor.
Ayrıca insanları uçan daire izi diye kandıran kurnazların ekinleri tahtayla ezerek oluşturduğu tarla halkalarının tersine, orman halkalarını insanlar üretmiyor. Tabii Dünya’nın düz olduğuna inanan zihniyet bununla ilgili komplo teorileri üretebilir; ama gezegenin dört bir yanındaki 2000 ağaç halkasını hangi organize grup ağaçları 30 yıl boyunca zehirleyerek üretecek?

orman-halkaları 

PEKİ BİLİMİN GÖSTERDİĞİ SEBEP NEDİR?

Eskiden bilim insanları orman halkası ağaçlarının güdük kalmasına zararlı mantarların yol açtığını düşünüyordu. Ancak, ormandan alınan ağaç kabuğu örnekleri buna işaret etmedi. Bununla birlikte, ağaç köklerinin yardığı topraktan alınan örnekler başka bir sebep gösterdi: Ağaç halkalarının altında yüksek oranda metan gazı ve metal madeni konsantrasyonları vardı.
Nitekim her iki kaynak da toprakta negatif elektrik üreterek orman tabanında halka şekilli doğal aküler oluşturabilir. İşte bu etki, toprağın kimyasal dengesini bozarak ağaçların büyümesini engelleyip güdük kalmasına yol açabilir.
Metan gazı ise büyük olasılıkla bakterilerden kaynaklanıyor. Bir grup bakteri yerin derinliklerinde metan üretirken, yüzey bakterileri de bu metanı tüketiyor olabilir. Yerbilimciler ve yaşambilimciler bu konuya daha yeni el attılar ve kendi yapay ağaç halkalarını üretmeye çalışıyorlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar