Sidebar Ads

Klavyedeki 0 Rakamının Neden 1’in Değil de 9’un Yanında Olduğunu Biliyor musunuz?

Rakamların dizilişi mantıksal olarak ele alındığında 0123… şeklinde gitmesi gerekirken neden 12...7890 şeklinde gidiyor?
Aranızda bunu hiç merak eden oldu mu bilmiyorum ama eminim ki birçok kişi, klavyenin üst kısmında yer alan rakamlardan 0’ın neden sol başta (1’in yanında) değil de sonda olduğunu (9'un sağında) bir düşünmüştür. Yani mantık olarak da bu şekilde olması gerekiyor. Neden böyle olduğunun cevabı ise daktiloların tarihinde saklı.

Eski daktilolarda rakamlar 2’den başlayıp 9’a kadar devam ediyormuş. Yani ne 0 ne de 1 rakamı varmış. Bu rakamlar ise büyük ‘o’ ve küçük ‘L’ (l) olarak yazılıyormuş. Günümüzde o ve l harfleri görüntü olarak 0 ve 1’den farklı olarak görünüyor olsa da o zamanlar ikisi arasında pek fark yoktu. Dolayısıyla daktilo üzerinde fazla yer kaplamaması için 0 ve 1 rakamları kullanılmıyormuş.

Yavaş yavaş bu rakamlar, daktilolara eklenmeye başlanmış. İşe öncelikle 0 rakamını eklemekle başlamışlar. Bunun nedeni ise teknolojinin gelişimi ve tüketimin artması sebebiyle 0 rakamı yerine O harfini kullanmanın verimliliği düşürmesiydi. Buna sebep olan şey, O harfini yazmak için daktiloda aynı zamanda Shift tuşuna da basılmasının gerekli olması. Saniyeden daha az bir zaman kaybı yaşatması sebebiyle O harfi yerine 9’un hemen sağ tarafına 0 rakamı eklenmiş. 2’nin yanına konmamasının sebebi ise rakamların 0234 şeklinde başlamasının tuhaf kaçacak olması. 



Klavyedeki rakamlara daha sonra 1 eklenmiş. 0 rakamında olduğu sebeplerle eklenen 1, elbette 2’nin hemen sol tarafında olmalıydı. Aradan geçen süre içerisinde insanlar, 0’ın klavyede bulunduğu kısma iyice alışmışlar ve 1’in soluna ekleme gereği duymamışlar.

İlginç bir hikayesi var değil mi? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar