Sidebar Ads

Amerika nasıl keşfedildi?

Amerika nasıl keşfedildi?

Amerika dünyanın lider ülkelerinden biri olmak ile birlikte tarihi ve kültürel açıdan çok önemli bir konuma sahiptir. Toplam 50 eyalet ve bir federal bölgeden oluşmakta olup dünyanın toprak olarak en büyük ülkeleri arasında yer almaktadır.


Amerika’nın tarihi daha fazla sömürge yerinin aranması ile başlamaktadır. Sömürge yarışında geç kalmanın heyecanını ve endişesini taşıyan Avrupa’da İspanyollar ve Portekizliler tarafından deniz yolculukları düzenlenmiştir. Bu yolculuklar Amerika’nın keşfi konusunda bizleri aydınlatmaktadır. Peki Amerika nasıl keşfedilmiştir?
Günümüzdeki Amerika Birleşik Devletleri topraklarında kolonilerin kurulmaya başlandığı dönemde, kızılderililerin yaşadığı bilinmektedir. Yapılan araştırma sonuçlarında da Amerika’nın 1500 yıl önce keşfedildiği öne sürülmektedir. Keşfe öncülük eden isim Kristof Colomb’dur.  Ancak Kristof Colomb’un amacının bir keşif olmadığı açıktır. Doğu ve Batı ticaretini sağlayacak güvenli bir ticaret yolu arayan Kristof Colomb bu toprakların Hindistan olduğunu zannetmişti. Bu yüzden bu keşif başarısı daha sonra Amerigo Vespucci’ye verilmiştir ve keşfedilen bu bölgeye yeni dünya adı verilmiştir.
Keşiften bağımsızlığa doğru kısa Amerika tarihi
Artık yeni dünya adı verilen Amerika’nınkeşfedilmesinden sonra, Portekizliler, İspanyollar, Fransızlar ve İngilizler buraya akın etmiştir. Bu devletler burada kendi kolonilerini kurmakta gecikmemişlerdir. Aslında Amerika Birleşik Devletleri’nin kökenini oluşturanlar bugün Boston, Philadelphia ve Washington’ın dahil olduğu geçmişteki 13 İngiliz kolonisidir. Koloniden kurtulma George Washington’ın 4 Temmuz 1776’da yayınladığı Bağımsızlık Bildirgesi sayesinde gerçekleşmiştir. Bu bildirge ile Amerika Birleşik Devletleri’ninkurulduğu tüm dünyaya ilan edilmiştir. Kolonileri ile milli mücadele sonrası askeri ve ekonomik anlamda yorgun olan İngiltere barışı istemek zorunda kalmıştır. Böylece 1787’de İngiltere’nin Amerika Birleşik Devletleri’nin bağımsızlığını kabul etmesi ile ülke resmen kurulmuştur. Bu durum bir başka deyişle Birtanya sömürgelerinin bağımsızlığını kazanması olarak nitelendirilir. Daha sonra George Washington başkan seçilmiştir. George Washington’un liderliğinde bir anayasa hazırlanmıştır. Bu anayasa ile birlikte Federal Cumhuriyet yapısı temellendirilmiştir. Yıllar içinde Amerika Birleşik Devletleri zengin kaynakları, stratejik hamleleri ve dış politikası ile yeni dünya düzenini oluşturan ülkelerden biri olmuştur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar