Sidebar Ads

Zakir KAYA "Abdülkâdir Geylânî hakında



Abdülkâdir Geylânî
Tam adıMuhyiddin Ebû Muhammed Abdulkâdir b. Ebî Sâlih Mûsâ Zengîdost el-Geylânî
Doğumu1077
İranBüyük Selçuklu Devleti
Ölümü1166 (88-89 yaşlarında)
Bağdat
Çağıİslam Rönesansı
BölgesiBüyük Selçuklu Devleti
OkuluTasavvufKadiriSünni
İlgi alanlarıFıkıhŞeriatTasavvufKelam,Mantık
Muhyiddin Ebû Muhammed Abdulkâdir b. Ebî Sâlih Mûsâ Zengîdost el-Geylânî ya da daha bilinen adıyla Abdülkâdir Geylânî, (Arapçaعبد القادر الجيلانى'Abd el-Kadir Gīlānī, Farsçaعبد القادرگیلانیKürtçe: Evdilqadirê Geylanî), Büyük Selçuklu Devletidöneminde, günümüz İran'ının Hazar Denizikıyısındaki Gilan Eyaleti'nde 1077 (H. 470) yılında doğan âlim ve mutasavvıf olan Kadiriye tarikatınınkurucusu.şeyh. 1166 (H. 561) yılında Bağdat'ta vefat etti ve türbesi buradadır.

İçindekiler

  
  • 1Kimliği
  • 2Hayatı
  • 3Ailesi
  • 4Kaynakça

Kimliği

Fars[1] ya da Kürt kökenli olduğu iddia edilmektedir. Muhyiddin, Gavs-ül-A'zam, Kutb-i Rabbani, Sultan-ul-Evliya, Kutb-i A'zam ve El-Bâz el-Eşheb gibi [[lakap]|lâkap]ları vardır. Babası Ebu Salih Musa Zengidost'tur. Peygamber torunu Hasan bin Ali'nin oğlu olan Hasan el-Mu'tena'nın oğlu Abdullah el-Kâmil'in soyundandır. Annesinin ismi Fatıma, lakabı Ümm-ül-hayr olup, anne tarafından da peygamber torunudur. Bu nedenle de Abdülkâdir Geylânî hem Seyyid (baba tarafından peygamber torunu) hem de anne tarafından Şerif'tir.

Hayatı

Abdülkâdir Geylânî, 1077 yılında Gilan Eyaleti' nin Neyf köyünde doğdu. Babası küçük yaşta vefat eden Geylani, 1095 yılında Bağdat’a gitti.[2] Çok küçük yaşlardan itibaren farklı bir yapısı olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Bağdat'ta dönemin tanınmış âlimlerinden dersler alarak hadis, fıkıh ve tasavvuf eğitimini geliştirdi.[3]
Hocalarından Ebu Said Mahzumi'nin medresesinde haftada üç gün pazartesi, salı ve cuma gecesi verdiği ders ve vaazları çok yoğun ilgi görmüştür. İslam tasavvuf'unu herkesin anlayacağı şekilde sundu. Önceden Şafii mezhebi'nde idi. Hanbeli mezhebi unutulmak üzere olduğundan, Hanbeli mezhebine geçti ve bu tercihi mezhebin yayılmasında etkin bir yeri olmuştur.[4]

Ailesi

Abdülkâdir Geylânî çok sayıda kız ve erkek çocuk sahibi olmuştur. Onlar vasıtasıyla Kadirilik tarikatıMısırKuzey AfrikaEndülüs (İspanya), IrakSuriye ve Anadolu'ya yayılmıştır. Oğullarından Ebû Abdurrahmân Şerafeddîn Îsâ Mısır'a yerleşmiş olup Mısır'daki Kâdirî şeriflerin dedesidir. Abdülkâdir Geylânî'nin torunları, Kuzey Afrika'da daha çok "Şerif", IrakSuriye ve Anadolu'da ise Seyyid ve Geylânî diye anılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ W. Braune, Abd al-Kadir al-Djilani, The Encyclopaedia of Islam, Vol. I, ed. H.A.R Gibb, J.H.Kramers, E. Levi-Provencal, J. Schacht, (Brill, 1986), 69.
  2. ^ İslam Ansiklopedisi, Süleyman Uludağ
  3. ^ Sorularla İslamiyet: ABDULKADİR GEYLANİ (k.s) ve KADİRİLİK
  4. ^ Ehli Sünnet Büyükleri: SEYYİD ABDÜLKÂDİR-İ GEYLÂNÎ

Yorum Gönder

0 Yorumlar