Sidebar Ads

KCK’den Ağrı’da yaşananlara ilişkin açıklama

agri-asker-catisma-iddia-12042015
Ağrı’daki operasyonla ilgili KCK de bir açıklama yaptı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin provokasyon peşinde olduğunu savunan KCK, “Ateşle oynamaya devam ederlerse kendi sonlarını getirirler” ifadelerini kullandı.
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni bir savaş sürecini başlatmak istediğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve hükümete seslenen KCK, “Kendilerini yakarlar” ifadelerini kullandı.
KCK tarafından yapılan açıklamada, “Devletin ateşkes sürecinin ruhuna uygun hareket etmediği belirtildi. Erdoğan ile hükümetin seçim öncesi provokasyon hazırlığı içinde olduğunu iddia eden KCK, “Erdoğan, Türkiye’ye başkanlık sistemini getirmek, AKP ise içine girdiği çözülme ve güç kaybetme trendini önlemek için her türlü provokasyona başvurmak dahil ne gerekirse yapacak” dedi.
“Otoriter tekçi zihniyet ve üsluplarını daha da sivrileştirerek demokrasi güçlerini baskılayıp sindiremeye çalışmaktadırlar. Erdoğan’ın ve AKP’nin önüne son dönemlerde gelen seçim anketleri kendilerinde büyük bir tedirginlik ve korku yaşatmıştır” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“HDP’nin toplum nezdinde önlenemeyen yükselişi karşısında kendi düşüşlerini gördükleri için daha da saldırganlaşmaktadırlar. Erdoğan, Türkiye’ye başkanlık sistemini getirmek, AKP ise içine girdiği çözülme ve güç kayıp etme trendini önlemek için her türlü provokasyonlara başvurmak kadar ne gerekirse yapacaklardır.”
KCK’nin açıklamasında, Tendürek Dağı’nda yaşananlara yönelik de bilgi verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 25 PKK’linin askerlerle çatıştığını iddia ettiği açıklamaya cevap veren KCK, küçük bir PKK’li grubuna karşı bölgeye binlerce askerin sevk edildiğini savundu. KCK, askerin açtığı ateşte hayatını kaybeden Cezmi Budak’ın ailesine de başsağlığı diledi.
Ne olmuştu?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde bugün yapılmak istenen ağaç dikimi öncesi Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde Türk Silahlı Kuvevetleri’nin (TSK) bölgede operasyon başlatması üzerine PKK’liler ve askerler arasında çatışma çıktı.
Fidan dikimini organizasyonunda yer alan DBP Diyadin İlçe Eş Başkanı Nuri Şahin, fidan dikimi için geldikleri köy girişinde valilik kararı ile durdurularak köye alınmadıklarını belirtti. Askerlerin bölgede çatışma olduğunu kendilerine aktardığını belirten Şahin, alanda dört askeri helikopterleri sürekli uçtuğunu, ancak bulundukları yerden kendilerine çatışma sesinin gelmediğini belirtti.
Konuyla ilgili Genelkurmay’dan yapılan ilk açıklamada “Bahar Şenliği olarak isimlendirilen etkinlikte Bölücü Terör Örgütü’nün propagandasının yapılacağı, vatandaşlarımıza seçimde destekledikleri adaylara oy vermeleri konusunda baskı uygulanacağı yönünde bilginin alınması üzerine, Kamu Düzeninin bölgede sağlanması için Ağrı Valiliğinin talimatı ile Ağrı İl Jandarma Komutanlığınca 15 Timden oluşan Güvenlik Gücü 10-11 Nisan gecesi bölgeye sevk edilmiş, bölgede tertiplenme esnasında unsurlarımıza Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açılmıştır. Ateşe derhal karşılık verilmiştir” denildi.
Çatışma sırasında 4 askerin yaralandığı belirtilen açıklamada “Bölgeye İnsanlı Keşif Uçağı, Silahlı Helikopterler ve karadan da takviye Komando Birlikleri sevk edilmiş olup çatışma devam etmektedir” dedi.
Genelkurmay tarafından yapılan ikinci açıklamada ise çatışmada 5 PKK’linin yaşamını yitirdiği, 1 PKK’linin ise yakalandığı öne sürüldü. Ayrıca 4 askerin de yaralandığı belirtildi.
HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Sabri Tayfun imc tv’ye yaptığı açıklamada ise çatışmada bir PKK’linin yaşamını yitirdiğini söyledi.
Çatışma sonrası bölgeye gitmek isteyenlerin üzerine askerlerin ateş açması sonucu HDP Diyadin İlçe eski Eş Başkanı Cezmi Budak yaşamını yitirdi, MEYA-DER temsilcisi Cenap İlboğa ise yaralandı.
PKK tarafından ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
Fotoğraf Dicle Haber Ajansı’ndan (DİHA) alınmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar